Blåvitt större än alla klubbar i Göteborg: "Tråkigt"

Den göteborgska fotbollspubliken har gjort sitt val. IFK Göteborgs publik är större än övriga elitfotbollslag i Göteborg – tillsammans. – Tråkigt, säger Blåvitts ordförande Frank Andersson.

ANNONS
|

IFK Göteborg tappar åskådare. Med två hemmamatcher kvar av säsongen är snittet nästan 3 000 lägre än fjolårets slutsnitt. Parallellt växer både Öis och Gais publik. Öis har ökat med 50 procent och Gais kan passera BK Häckens som stadens näst största publiklag.

– Det får vara vårt mål. Alla till Gamla Ullevi mot Dalkurd i sista matchen, säger Gais ordförande Tomas Andersson.

Allsvenskans publiksnitt är något lägre än i fjol. Stockholmslagen och Malmö FF lockar mest. Både Blåvitt och Häcken backar, trots det är IFK Göteborgs grepp över den göteborgska fotbollspubliken monumentalt.

Inte ens om publiksiffrorna för BK Häcken, Gais, Örgryte IS, Kopparbergs Göteborg FC, Hovås/Billdal, Utsiktens BK och Qviding slås samman blir publiken större än IFK Göteborgs.

ANNONS

Frank Andersson är ordförande i IFK Göteborg.

– Jag tänker att det är väldigt tråkigt att de andra lagen inte har mer folk på sina matcher. Jag tror inte att vi hade haft så mycket mindre folk om Häcken exempelvis hade snittat på 6-7 000 per match, säger han.

– Ju större idrottsintresset är, desto bättre – för samtliga parter. Det är mer tråkigt att de andra har färre åskådare än att vi har fler.

Tomas Andersson är ordförande i Gais och har sin bild klar varför IFK lockar mer än övriga lag tillsammans.

– Det har att göra med det grepp IFK tog en gång i tiden; med hjälp av Uefacup och lite annat. Det påverkar ganska mycket.

– Man får inte lika mycket media. Får man sportslig framgång kommer man med i den spiralen. Det är en väldigt stor konkurrens i dag. Men det där med historia skall inte räknas bort, menar Tomas Andersson.

Pierre Edström, klubbdirektör i Öis, reflekterar över samma fenomen.

– Någon måste ta upp kampen med Blåvitt. Vi ser väl att det finns utrymme för fler lag i allsvenskan från Göteborg. Det är väl det som är Öis och Gais uppgift att ta sig an, säger han.

ANNONS

– Det hänger ihop med ekonomin. En stor del är publikintäkter. För att kunna ta nästa steg behöver vi öka. Det är svårt att locka publik i dag. Vi har i alla fall komma en bit på vägen, konstaterar Pierre Edström.

Han berättar om Göteborgsklubbarnas planer.

– Vi sitter faktiskt och diskuterar detta och skall träffas inom kort. Det är Svensk Elitfotboll som driver frågorna om att öka intresset. Det handlar om att öka kundupplevelsen.

Göteborgslagens publiksiffror 2016

Häcken, allsvenskan 3 464

Gais, superettan 3 379

Öis, superetten 2 962

Kopparbergs Göteborg FC, damallsvenskan 385

Hovås/Billdal, elitettan 140

Qviding, division 1 södra 359

Utsikten, division 1 södra 123

Totalt, exklusive IFK Göteborg: 10 812

IFK Göteborg, allsvenskan 11 614

ANNONS