Beslutet: Makens grav öppnas

Nu har det så kallade Sommarstugemordet tagit en ny vändning. För drygt ett år sedan drunknade de mordmisstänkta kvinnans man - under mystiska omständigheter. Nu vill åklagare att mannens grav ska öppnas för att han ska obduceras. Några timmar senare kom beskedet: Graven öppnas.

ANNONS
|

Det är en kortfattad begäran som inkommit från åklagare Johan Fahlander, vilket Expressen var först att rapportera om. I den konstateras att den mordmisstänkta kvinnansmakeär gravsatt men att Fahlander vill att kroppen ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning.

– Undersökningen kan antas vara av väsentlig betydelse för utredningen, skriver Fahlander, och syftar då till den pågående mordutredningen.

Efter några timmar kom tingsrättens beslut - man ska öppna graven. Tingsrätten skriver i beslutet att det kan "skäligen misstänkas" att makens "dödsfall ha samband med ett brott" - det vill säga mord. De anser att en rättsmedicinsk undersökning av kroppen kan "antas vara av väsentlig betydelse för utredningen".

ANNONS

Detta är ett beslut som inte får överklagas, enligt tingsrätten.

Hittades i sommarstugan

Det var i början av augusti som den mordmisstänktakvinnans pappa hittades mördad i en sommarstuga i Arboga.Hennes mammahade samtidigt blivit utsatt för ett mordförsök. Sedan i början av september sitter den mordmisstänkta kvinnan, som är i 40-årsåldern,och en man i 20-årsåldern häktade. Båda nekar till inblandning.

Som Göteborgs-Posten tidigare rapporterat dog den mordmisstänkta kvinnans man i en drunkningsolycka i Hjälmaren i fjol i augusti.

Mannen ska ha gett sig ut på sjön Hjälmaren, vid samma sommarstugeområdedär kvinnans föräldrar attackerades, en sommarkväll. Kvinnan har påstått att hon gick och la sig. När hon vaknade nästa morgon var maken försvunnen - då larmades polisen.

När mannen väl hittades låg han i vattnet där det var väldigt grunt.

Livförsäkring på 2,5 miljoner

Dessutom ska en person ha tecknat en livförsäkring, på 2,5 miljoner kronor, på mannen strax innan drunkningen. Hustrun, det vill säga kvinnan i 40-årsåldern, var förmånstagare. Försäkringsbolaget misstänkte tidigt att det var något skumt med det hela men de fick kämpa länge innan de började utredadödsfallet. Nu pågår en utredning rörande mord och försök till grovt bedrägeri.

Ingen person är delgiven misstanke rörande den drunknade makens död.

GP söker åklagarna i Sommarstugemordet.

ANNONS