Hugo Murphy, William Karlsson, Linus Andreasson och Bella Andersson årskurs tre på Myggenäs skola. har varit med och skrivit om ödetomten i Myggenäs och Tjörnbron.
Hugo Murphy, William Karlsson, Linus Andreasson och Bella Andersson årskurs tre på Myggenäs skola. har varit med och skrivit om ödetomten i Myggenäs och Tjörnbron.

Barnens egen guide till Tjörn blev bok

ANNONS
|

Tjörns kommuns kultursamordnare Boel Sjöberg fick idén till barnens natur- och kulturguide för två år sedan. Vilka passade bäst att göra den om inte barn på Tjörn? Efter att ha sökt pengar från Statens kulturråd kontaktade hon författaren Jessika Berglund som hjälpt eleverna med boken. Varje skolas tredjeklassare har valt utflyktsmål i sitt område på Tjörn och varit ute i naturen, ritat, skrivit och intervjuat invånare.

– Om man hittar en kvarnsten på skolan kan man ju inte googla för att hitta fakta utan eleverna har kontaktat Tjörnbor som berättat allt möjligt, berättar Boel Sjöberg.

På Myggenäs skola har eleverna i årskurs tre jobbat gruppvis under läsåret ända fram till påsk. På lektioner i svenska och samhällsorienterande ämnen har klassen tagit reda på fakta kring Tjörnbron och husruinen i gamla Myggenäs. Slutresultatet fick de se i förra veckan när Tjörns kommun hade bokrelease.

ANNONS

– Alla elever i vår klass har varit så himla duktiga, säger Hugo Murphy.

Tidigt fick de besöka ruinen tillsammans med Jessika Berglund som gav tips på vad de skulle tänka på när de skulle skriva. Linus Andreasson intervjuade sin morfar för att ta reda på mer om vilka som bott i husruinen tidigare. De tre syskonen Hjalmar, Ernst och Hulda var alla födda på 1890-talet och dog på 1970-talet.

– Hjalmar skötte jordbruket och Ernst var fiskare. Ernst var den ende som var gift, frun hette Maria och de hade två barn, Birgitta och Yngve, säger han.

Gården revs 1989. I dag finns bland annat kaminen och brunnen kvar, på tomten finns två stora granar.

– Det regnade när vi var där. Man blev ganska torr när man satt under dem, säger William Karlsson.

Guideboken är full av utflyktsmål men också av spökhistorier, historiska berättelser och recept. Även bilderna är ritade av elever och till och med imorgon ställs de ut på biblioteket i kommunhuset. Boel Sjöberg hoppas att boken uppmärksammas.

– Dels för att det är en underbar bok, rolig och informativ, men också för att få barnfamiljer att hitta de här skojiga ställena på Tjörn, säger hon.

ANNONS

Hugo Murphy, William Karlsson, Linus Andreasson och Bella Andersson har inte riktigt hunnit igenom alla bokens tips men enas om att det finns mycket att se på ön. De rekommenderar en utflykt både till husruinen och till Tjörnbron.

– Tänk att en liten ö som heter Tjörn ska få vara med i GP, säger Hugo Murphy.

Fakta: Natur- och kulturguide för barn

Årskurs tre-fyra på Långekärrs skola och årskurs tre på Myggenäs skola, Skärhamns skola, Kållekärrs skola och Fridas hage har gjort innehållet.

168 elever har medverkat.

Guideboken säljs i Tjörns kommuns kundcenter.

Bilderna i boken ställs ut på kommunhusets bibliotek till och med imorgon.

ANNONS