Balkander: Snart är det över – och det finns en del att prata om

Vi tar snart farväl av allsvenskan 2016, en serie där jumbon är den sämsta på 2000-talet, där skyttekungen har det lägsta målsnittet på över 30 år och där IFK Göteborg har chansen att bli bästa hemmalaget för tredje gången på fyra år. Vi skall även säga hej då till en legendar. Det finns med andra ord en del att prata om.

ANNONS
|

Höstlöv faller, hjältar hyllas, slutsatser dras och nävar knyts. Hos många allsvenska ligger fokus redan på nästa säsong, på framtiden, på den fas då allt skall bli så mycket bättre, då spruckna drömmar skall plockas upp och realiseras, matcher vinnas och segrar bärgas.

För Falkenbergs FF blev 2016 inte vad de tänkt sig och när statistik jämförs är slutsatsen att klubbens poängsnitt är det lägsta sedan allsvenskan 2008 blev 16-lagsserie, det lägsta på hela 2000-talet och bara bättre än Billingsfors, IK City och någon till. Överhuvudtaget har allsvenskans jumbolag gått på knäna de senaste säsongerna. Halmstads BK 2011, Gais 2012, Syrianska 2013, BP 2014, Åtvidaberg 2015 och Falkenberg 2016 – inget lag har nått ett poängsnitt över 0,5 poäng mer match.

ANNONS

Det kan ses som ett tecken på att allsvenskan har för många lag, att de sämsta är för svaga, men diskussionen om att banta från 16 lag till 14, tolv eller tio är död. Jag är bland annat mot bakgrund av att Malmö FF under perioden har kvalificerat sig för Champions League vid två tillfällen inte säker på att kvaliteten på toppen påverkas negativt av svagare lag i botten. Allsvenskans status, kopplat till en ökad mängd talanger, bedöms peka uppåt, lagens arrangemang är bättre. Denna tes kan dock diskuteras ett år inget svenskt lag finns kvar i Europacupernas gruppspel.

Sverige kommer 2017 representeras av Malmö, AIK och IFK Norrköping, samt vinnaren av Svenska cupen, där 32 lag gruppspelar i vår.

Det är dit bland annat IFK Göteborg siktar, klubben som 2013 och 2014 var allsvenskans bästa hemmalag, som med lite flyt kan vinna samma utmärkelse 2016. I skrivande stund är Blåvitt en poäng bakom Malmö FF, som möter Hammarby i sin sista hemmamatch.

IFK Göteborg har Elfsborg, vilket statistiskt talar Jörgen Lennartssons lag. Blåvitt har åtta raka allsvenska matcher utan förlust mot Elfsborg, tolv raka hemmamatcher i allsvenskan utan förlust mot Elfsborg, fem segrar och två oavgjorda på de sju allsvenska mötena på Gamla Ullevi sedan invigningen 2009. I praktiken står en bronsmedalj på spel, den peng som delas ut till lag fyra i allsvenskan. Oavgjort räcker för att Blåvitt skall säkra fjärdeplatsen.

ANNONS

Lika stor uppmärksamhet ges Hjalmar Jonssons avsked. 15 säsonger på raken i samma klubb vittnar om islänningens lojalitet och klubbkänsla; många gånger bänkad, men aldrig något gnäll. Alltid laget och det gemensamma först. I en allt mer individualiserad värld är fotbollsspelare som Hjalmar Jonsson unik.

BK Häcken har en seger på åtta matcher och inte mycket att glädjas åt. Dock kan John Owoeri, just nu på 13 mål, vinna den allsvenska skytteligan, i så fall som tredje Häckenspelare genom tiderna. Just nu toppar Vidar Kjartansson skytteligan på 14 mål, en notering – om den skulle stå sig – skulle ge det sämsta målsnittet för en skyttekung sedan Peter Karlsson, Billy Lansdowne och Sören Börjesson vann skytteligan på 10 mål vardera 1985.

Läge att börja med en balja borta mot Djurgården i kväll.

ANNONS