Balkander: Nu får IFK gräva guld i Baku i stället

IFK Göteborg har inte vunnit allsvenskan sedan 2007. Det blir inte 2016 heller. Nu handlar resten av året om att rädda en tredjeplats för att nå Europa även 2017.

ANNONS
|

Det är lätt att vi efter 0-2 mot Hammarby på Tele2 Arena hamnar i en diskussion om matchens närhet till torsdagens playoff-retur mot Karabach i Baku.

Diskussionen blir inte mindre relevant efter Jörgen Lennartssons beslut att ställa över viktiga trion Tobias Hysén, Mads Albaek och Sören Rieks.

Jag säger inte att det var fel, men vågar slå fast att det påverkade matchförloppet på den arena som nu blivit IFK Göteborgs otursarena nummer ett.

Först 1-3 mot Djurgården och nu 0-2 mot Hammarby.

På söndagseftermiddagen valde Lennartsson att satsa på isländska lånet Elias Omarsson och Mikael Boman på topp. En spännande kombination, där en löpstark och spelsugen Omarsson så när kunde ha gett gästerna ledningen i första matchminuten.

ANNONS

Han var nära ytterligare någon gång och kvitterar i mina ögon ut ett betyg med beröm godkänt.

I Omarsson har Blåvitt fått sin mest hårfagre spelare sedan Glenn Strömbergs dagar och en hängiven, löpstark och talangfull yngling.

Han kommer bli nyttig under hösten, varför inte redan på torsdag i Azerbajdzjan?

Hammarby må tillhöra bottenskiktet av allsvenskan, men är inne i ett stim och har i David Boo Wiklander, Philip Haglund och Kennedy Bakircioglu några riktigt stabila pjäser.

Till slut har publiken på Söder fått ett fotbollslag som motsvarar publikstödet.

Därför ingen skugga över IFK:s agerande, som stundtals var helt okej. Däremot saknade åtminstone jag det högfrekventa kantspelet. Lite för få offensiva utflykter av Scott Jamieson, lite för tveksamma av Emil Salomonsson.

Hammarbys ledningsmål innehöll vissa defensiva brister från vanligtvis stabila mittbackarna Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne. Det här var en dag Blåvitt inte hade råd med några sådana.

John Alvbåge är inne i ett stim. IFK-målvakten svarade för en ypperlig räddning på Kennedy Bakircioglus frispark i slutskedet. På väg tillbaka till fjolårets höga form. Det är viktigt, om inte annat på torsdag. Däremot kunde han inte göra något åt 2-0-frisparken. Det målet handlar mer om en ypperlig prestation av Bakircioglu än en felplacerad mur eller sen reaktionsförmåga.

ANNONS

För IFK Göteborg är det viktigt att direkt skaka av sig resultatet mot Hammarby och lägga all kraft och koncentration på torsdagens miljonmatch i österled. Ett mål och Karabach behöver göra tre. Hållen nollan och europeiskt gruppspel är verklighet. Det är guld värt det med.

Plus: Kennedy Bakircioglus frisparkskanon. Mycket vacker och välplacerad. Vilket tillslag!

Minus: Det är tydligt hur viktig Mads Albaek och Sören Rieks är för detta lag. Tom Pettersson och Sebastian Eriksson var ingen lyckad kombination mot Hammarby. Lyckades inte ge anfallarna tillräckligt understöd.

ANNONS