Balkander: Hyséns gruvliga revansch

Tobias Hysén är tillbaka. Det är dagens viktigaste budskap. Och jag måste säga att jag är imponerad.

ANNONS
|

Det är lätt, när avståndet till toppen växt till det ointagliga, att glömma bort att segern mot Örebro var den sjätte raka på hemmaplan och att IFK Göteborg – skrivbordsförlusten mot Malmö FF borträknat – inte förlorat i allsvenskan på Gamla Ullevi i år.

Det är inom ramen för vad man kan begära.

Det som gäckat Jörgen Lennartsson, Mattias Bjärsmyr & Co är inte insatserna inför den trogna hemmapubliken, utan poängtappen på bortaplan mot Elfsborg, Jönköping, Djurgården, Hammarby och Malmö FF.

Samtliga matcher, möjligtvis med undantag av den mot Malmö FF, har spelats parallellt med Europaäventyret.

Det som nästan, men bara nästan, blev en framgång.

ANNONS

IFK Göteborg satsade precis vad de kunde men hade inte bredd, spets och hälsa nog att strida på två fronter.

Det vi ser ni är ett försök att samla upp smulorna, visa moral, spela för klubbmärket, framtida karriärer och heder; en idrottsmans svåraste uppdrag: Att prestera när målen svävat bort i horisonten och de nya inte är tillräckligt tilltalande.

Jag har kritiserat Tobias Hysén för bristande kvalitet och energi i de inhopp han gjort sedan Jörgen Lennartsson valde att satsa på Sören Rieks och Elias Omarsson som anfallspar.

Mot Örebro visade ”Tobbe” hur viktig hans närvaro, både mentalt och fysiskt, är för detta fotbollslag. På rätt ställe vid 1-0, som framspelare vid 2-1 och tekniskt briljant vid 3-1.

Tobias, som nu är uppe i åtta mål i allsvenskan, har en förmåga att påverka medspelare. Höja dem när han är bra, saknas när prestationen hackar.

Dessutom är han anfallare. Det är inte Sören Rieks.

Avståndet till AIK på tredje plats är sju poäng. Det är 21 poäng kvar att spela om. Det kan gå. På annat sätt kan Blåvittspelarna inte tänka. En ny trea mot Östersund på måndag och avståndet kan vara nere på fyra poäng.

Publiksiffror påverkas av sportsliga prestationer och tabellpositioner. Därför kom inte fler än 8 886 till Gamla Ullevi på torsdagskvällen. Det är sex tusen färre än fjolårets totalsnitt och nästan fyra tusen under årets.

ANNONS

Omräknat i kronor och ören talar vi miljontapp på intäktssidan. Det måste föreningen ta igen på annat håll.

Elias Omarsson. Det kanske kan bli något till slut ändå. Ny poänggivande insats igen. Och så måste man bara älska slitet.

Nu har han även gjort mål för Häcken. Alexander Farnerud avgjorde dessutom bortamatchen mot Hammarby – och är väl rimligen snart landslagsaktuellt. Eller vad säger du, Janne Andersson?

Plus: Det enda man kan påverka är framtiden. Fokusering och koncentration. Det gäller även fotbollslag.

Minus: Sören Rieks haltade av knäskadad. Trist för Sören och tungt för Blåvitt. I de bästa av världar är han tillbaka redan mot Östersund.

ANNONS