Balkander: "Göteborgs landslagskris är över"

”Krisen” är över. Göteborg är tillbaka. Grattis Öis, grattis Blåvitt, grattis Häcken och grattis Qviding, men även närliggande Balltorps FF och Vallens IF. Janne Andersson har svängt.

ANNONS
|

Innan ni sätter jublet i halsen skall det dock klargöras att svenska förbundskaptener i valfri idrott ytterst sällan har geografiskt ursprung som uttagskriterium när landslagstrupper skall presenteras.

Om inte annat noterade jag det när jag i samband med VM-kvalet mot Frankrike i november resonerade med Janne Andersson kring det faktum att Sam Larsson då var ensam göteborgare i A-landslaget.

Kris i Göteborgsfotbollen? Ett underbetyg till klubbar, ledare och förbund? Njae, snarare en väckarklocka och påminnelse om en ökad konkurrens samt att epitetet ”Fotbollens huvudstad” är en förgänglig och ofta självpåtagen utmärkelse.

Sjufrån Göteborgsfotbollen

När Janne Andersson på onsdagseftermiddagen presenterade de 24 spelare som ingår i herrlandslagets januaritrupp till Abu Dhabi för möten med Elfenbenskusten (8 januari) och Slovakien (12 januari) var inte mindre än sju spelare direkt eller indirekt kopplade till Göteborgsfotbollen.

ANNONS

Först ur-öisaren Alexander Jeremejeff, som via Qviding, fick sitt allsvenska genombrott i BK Häcken och under året tog både cuptitel (med Häcken) och vann SM-guld (för Malmö FF).

Anfallaren, som haft en mycket spännande utveckling de senaste säsongerna, är helt grön i de här sammanhangen. Eventuella landskamper i Abu Dhabi blir Jeremejeffs första någonsin.

Tog ut Abrahamsson redan i maj

Sedan Peter Abrahamsson, Häckenmålvakten, som startade karriären i Vallens IF, slog igenom i Öis och värvades till BK Häcken, där han under året konkurrerade ut trotjänaren Christoffer Källqvist, ordnade klubbens första klubbtitel och faktiskt ingick i GP:s EM-trupp.

Så här skrev jag inför truppresentationen i maj: ”I Peter Abrahamsson får Erik Hamrén både form, rutin och truppacceptans. Allsvenskans just nu bästa målvakt räddade straffar i en cupfinal och är skicklig både i närspel och i höjdspel. Jag ser inte att vare sig Patrik Carlgren eller Johannes Hopf är bättre. Däremot hade jag föreslagit David Mitov Nilsson, om denne varit skadefri och tillgänglig.”

Det skall bli oerhört spännande att följa den sympatiske 28-åringens fortsatta utveckling mellan stolparna.

14 debutanter

Dessutom Nicklas Bärkroth, som varit med på vinterturnén tidigare, fostrats i Mölndalsklubben Balltorps FF och vunnit SM med IFK Göteborg och IFK Norrköping.

Han kan precis som uttagna danskduon Joel Allansson (Randers) och David Moberg Karlsson (tidigare Midtjylland, nu IFK Norrköping) kopplas till IFK Göteborgs emellanåt hårt kritiserade akademi.

ANNONS

Förutom dessa fem ”göteborgare” ingår nuvarande IFK-spelaren Emil Salomonsson och tidigare Häckenspelaren Oscar Lewicki (numer Malmö FF) i januaritruppen, spelare som båda på ett eller annat sätt utbildats och tagit kliv i Göteborgsfotbollen.

Nu får de chansen att närma sig det ”riktiga landslaget”.

Både Elin Rubensson och Pauline Hammarlund finns med i Pia Sundhages första landslagstrupp för året, Rubensson nu som uttalad mittfältare.

Plus: Alexander Isak är en av totalt 14 debutanter i Janne Andersson januaritrupp. Kul!

Minus: Rasmus Elm känner sig fortfarande inte redo för landslagsspel och tackade nej nu. Synd!

ANNONS