Skivrecensioner
2015-11-27

Diverse artister | I am drum

Kreddiga skivbolaget Woah Dad! ägnar sig inte bara åt hipp indie, elektro och Håkan, utan ger här ut en lysande samling rara afropärlor vars röda tråd inte är i första hand geografisk (stora delar av Afrika ryms) eller tidsmässig (1962-1980) utan mer att det är sånger skapade i mötet mellan traditionell afrikansk musik och dåtidens västerländska populärmusik. Samlaren bakom är franske musikvetaren Florent Mazzoleni som efter ha träffat Ali Farka Touré 2005 knappt gjort annat än letat efter bortglömda skivskatter.
Skivrecensioner
2015-02-27

Romare | Projections

Nej, inte alls någon grupp romare utan ett alias inspirerat av den amerikanske kollage- och målarkonstnären Romare Bearden, anammat av en blekhyad house-producerande London-kis vid namn Archie Fairhurst som studerat afro-amerikansk kulturhistoria och nu hyllar densamma på sitt högst imponerande debutalbum. Detta plus att han samplar Nina Simone, Malcolm X och Motherless child kunde förstås bli lite svårsmält, men det här är en ärlig och varm hyllning och en musik som aldrig står stilla utan ständigt tar nya, oväntade vägar genom den rika historien.
Skivrecensioner
2014-05-09

Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté | Toumani & Sidiki

Efter en svit storartade skivor med fläskigt storband, intim duo med Ali Farka Touré och helt solo får vi nu vara med när Toumani Diabaté, mästare på den harpliknande koran, introducerar sin äldste son Sidiki i det som är mer än ett yrke, närmast en mission, en tradition överförd mellan far och son genom sekler och generationer. Det låter kanske lite pompöst och stelt men är precis tvärtom – briljanta duo-improvisationer som andas lika mycket modernitet som tradition och bär på en glöd och en närmast elektrisk energi som griper tag.