Hundratals granna äppelsorter visads i Botaniska trädgården den närmaste veckan.
Hundratals granna äppelsorter visads i Botaniska trädgården den närmaste veckan.

Att skilja äpplen från päron

ANNONS
|

Det är trångt i dörren till stolpboden så här års men man kan alltid knö sig in. Fruktutställningen med betydligt över 200 sorter, till övervägande delen äpplen, är en riktig publikdragare. Väldigt många besökare är lite äldre men Botaniskas försteintendent Björn Aldén anar också en ny trend.

- Det kommer en generation besökare från 30 år och uppåt som skaffat sig hus och gärna vill ha råd om fruktträd, säger han.

Trots att utställningen knappt öppnat ringlar sig kön lång fram till fruktexperten Robert Daun som med hjälp av lupp, kniv och fruktuppslagsverk hjälper till med sortbestämning och ger råd. Inte för att han verkar behöva några fruktböcker, han kan det mesta ändå, men det finns ju kniviga fall.

ANNONS

- Det här är Åkerö. Dina är rätt små, de kan bli betydligt större. De har en typisk färg, som lingon med mjölk brukar man säga, säger han till Kerstin Harvenberg som söker namn på två sorter hon tagit med från Värmland.

I en annan del av äppel- och päronboden hörs en småländsk röst som resonerar med sitt sällskap om det inte kan vara ett astrakanträd de har där hemma.

- Det känns ju lite spännande om vi har samma äpplen som Karl-Oskar och Kristina tog med sig till Amerika, säger Gullan Löwenbrand-Jansson från Nässjö.

Årets äppelskörd har enligt anordnarna av utställningen goda förutsättningar för att bli riktig fin med mycket begränsade angrepp av sjukdomar. För säkerhets skull finns dock en egen liten sjukdomsavdelning där man får se exempel på hemskheter som frukt kan råka ut för. Det är inte bara mögel och fågelhack utan också en rad angrepp från mycket små insekter med mycket långa namn, till exempel pärongallmygga, äpplebladlus och rönnbärsmal. Fruktträdskräfta och päronrost heter andra fruktdrabbande läskigheter.

Gullan Löwenbrand-Jansson, som inte verkar vara särskilt förtjust i tvestjärtar, kan konstatera att det ändå finns något gott även hos dessa varelser - de håller efter sjukdomsalstrande insekter. Detsamma gäller, mer självklart, småfåglar och fladdermöss.

ANNONS

Nästa år 30-årsjubilerar fruktutställningen i Botaniska trädgården.

Äppel- och päronutställningen i Göteborgs Botaniska trädgården håller öppet varje dag klockan 12-16 till och med 28 september.

ANNONS