Tavlan som Moderna museet återlämnat till dess ursprungliga ägare har sålts för mångmiljonbelopp. Arkivbild.
Tavlan som Moderna museet återlämnat till dess ursprungliga ägare har sålts för mångmiljonbelopp. Arkivbild.

Återlämnad tavla såld för rekordbelopp

Den tavla som Moderna museet i september återlämnade till konsthandlaren Alfred Flechtheims arvingar har sålts på auktion – för nytt superrekord.

ANNONS
|

Oskar Kokoschkas porträtt från 1910 gick för hela 20,4 miljoner dollar, över 185 miljoner kronor, efter en budgivning på auktionsbyrån Sotheby's i New York. Slutpriset landade fem gånger högre än konstnärens tidigare säljrekord.

- Det är exceptionellt och glädjande och väldigt ovanligt med ett rekord som ligger fem gånger över den gamla toppnoteringen, säger Peder Isacson, chef för Sotheby's i Skandinavien.

ANNONS

Tavlan "Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac", målad av Kokoschka har tidigare varit i den tysk-judiske Alfred Flechtheims ägo. På 1930-talet plundrades konstsamlaren av nazisterna på flera verk och 1934 såldes tavlan till Nationalmuseet i Stockholm för att sedan hamna på Moderna museet.

Enligt Peder Isacson är det till stor det tavlans bakgrund som bidragit till att priset landade så högt.

- Flechtheim var en stor och världskänd konstsamlare under sin tid vilket påverkar värdet. Det faktum att tavlan hängt på museum och aldrig tidigare varit ute på marknaden spelar också in. Att detta verk dessutom är det bästa man sett av Kokoschka på många, många år förklarar den höga summan, säger han.

TT

ANNONS