Årets statist drömmer om en riktig Guldbagge

Felicia Larsson fick skämtpriset Guldmackan för årets statist på Guldbaggegalan. Ett pris där filmvärldens minst uppmärksammade roll kom ut i rampljuset.

ANNONS
|

Själv hade Felicia Larsson slagit över från Guldbaggegalan till en film när telefonen började ringa. Vännerna hade sett henne på galan och sa att hon var nominerad.

– "Ni har tagit fel. Jag har inte haft någon roll", sa jag till dem. Sen berättade min vän att jag var nominerad som statist, säger Felicia Larsson.

"Den levnadsglada kvinnan", kallade Petra Mede henne i nomineringsuppropet. Rollen var en kort sekvens i filmen Flykten till framtiden, där Felicia Larsson skrattar i bildens nedkant. Hon hade inte en aning om att hon skulle synas så tydligt i filmen, och nomineringen blev en chock.

ANNONS

– Hade ingen aning om någonting. Sen blev jag lite nervös, kommer de höra av sig? Vet de vem jag är? säger Felicia Larsson.

För egen del tyckte hon bara att det var kul att få synas lite grann. På andra håll har priset kritiserats för att vara förlöjligande. En kritik Felicia Larsson dels håller med om. Prisutdelningen skedde i form av en sketch, där statisten som klev in i Felicia Larssons ställe för att ta emot priset försökte sätta tänderna i Guldmackan, följt av Petra Medes kommentar "Vänta lite, du kan väl äta den när du kommer hem, du fick ju en macka precis när du kom".

– Jag tänker samtidigt att hon uppmärksammar i alla fall statister. Om inte annat har det väckt en debatt om att statister är viktiga.

– Statister gör väldigt mycket för en film, även om man inte tänker på det, säger hon.

Felicia Larsson började som statist redan 2010. Det har blivit allt från reklam till kort- och långfilmer. Hon var med i filmen Bikupan som visades på Göteborgs filmfestival förra året och har bland annat varit med i Volvo- och Ikea-reklamer. Målet är att bli skådespelare. Efter gymnasiet hoppade hon på skådisutbildningen på 2långs Teaterskola i Göteborg.

ANNONS

– I början sökte jag bara för skoj skull. Jag trodde inte skulle komma in, men det gjorde jag, säger hon.

Hon har hunnit med de flesta former av skådespeleriet och gillar variationen.

– Jag älskar allt! Jag har gjort det man kan göra: Modell, skådespelare, statist och improvisatör. Kan inte bestämma mig för vad som är roligast, säger hon.

I framtiden vill hon ta hem en riktig bagge. – (skrattar) Jag hoppas på en Guldbagge! Det ska jag få längre fram har jag tänkt mig.

Nu står siktet inställt på en första filmroll.

– Jag vill ha en riktig skådespelarroll. Det gäller nästan att ha tur. Ofta vid en roll är det väldigt specifikt vad som söks, säger hon.

Efter uppmärksamheten vid Guldbaggegalan tycker hon att ett riktigt statistpris inte alls hade varit en dum idé.

– Lyfta statister hade väldigt många tyckt var roligt. Statister gör ett bra jobb med långa dagar och dåligt betalt, utan att ens veta om man kommer synas, säger Felicia Larsson.

Fakta: Felicia Larsson

Ålder: 21 Bor: Bergsjön, Göteborg Aktuell: Årets Statist på Guldbaggegalan. Spelade även i december förra året rollen som Hildur i musikalen Besten på Folkteatern. Medverkat som statist: Flykten till framtiden (2016), Bikupan (2016), Volvo- och Ikea-reklamer med mera.

ANNONS