Metallica tilldelades Polarpriset i populärkulturgenren. På plats för att ta emot priset var bandmedlemmarna Lars Ulrich, trummis, och Robert Trujillo, basist.
Metallica tilldelades Polarpriset i populärkulturgenren. På plats för att ta emot priset var bandmedlemmarna Lars Ulrich, trummis, och Robert Trujillo, basist.

Årets Polarpristagare hyllades på Grand Hôtel

Traditionsenligt delade Kung Carl XVI Gustaf ut Polarpriset – i år till rockgruppen Metallica och organisationen Afghanistan National Institute of Music. Årets prisceremoni kantades av celebriteter – samt uppträdanden av Loreen och Loney Dear.

ANNONS
|

Torsdagens ceremoni hölls i Vinterträdgården på Grand Hôtel. På plats fanns bland andra kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Utöver känslofyllda tacktal satte svenska artisterna Loreen och Loney Dear guldkant på ceremonin med två starka uppträdanden.

I den klassiska kategorin gick priset till The Afghanistan National Institute of Music som erbjuder undervisning åt afghanska barn och ungdomar. Organisationen har som ambition att framför allt erbjuda plats åt mindre bemedlade.

- Jag höjer denna utmärkelse till de som förlorat sin musikaliska rättighet, och till mitt barnbarn som nyss överlevde öppen hjärtkirurgi, sade organisationens grundare Dr. Ahmad Sarmast i sitt tacktal.

ANNONS

Priset i populärmusikkategorin gick i år till det amerikanska thrash metalbandet Metallica, som också är det första bandet i metallgenren att tilldelas priset. På Grand Hôtel fanns två fjärdedelar av gruppen.

Efter att en rörd Robert Trujillo, basist, tackat familj och kollegor för priset avrundade trummisen Lars Ulrich tacktalet i en skämtsam ton:

- Titta mamma, vi har bara börjat!

Polarpriset grundades 1989 av skivbolagschefen Stikkan Anderson. Namnet kommer från hans skivbolag, Polar Music, som bland annat gav ut musik med Abba. Prisets syfte är att "fira musik i alla dess former" men också att "föra samman människor från olika delar av musikvärlden".

Prissumman är på en miljon kronor.

TT

Fakta: Polarpristagarna de senaste åren

2017 Sting och Wayne Shorter

2016 Max Martin och Cecilia Bartoli

2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014 Chuck Berry och Peter Sellars

2013 Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012 Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011 Patti Smith och Kronos Quartet

2010 Björk och Ennio Morricone

2009 Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008 Pink Floyd och Renée Fleming

2007 Sonny Rollins och Steve Reich

ANNONS