Ingrid Lomfors (överintendent på Forum för levande histora) och Bokmässans vd Maria Källsson medverkade på söndagens presskonferens. Bild: TT.
Ingrid Lomfors (överintendent på Forum för levande histora) och Bokmässans vd Maria Källsson medverkade på söndagens presskonferens. Bild: TT.

Antirasism nästa års tema på Bokmässan

Med samarbetspartnern Forum för levande historia ska mässan lyfta frågor om rasism och intolerans.

ANNONS
|

När Maria Källsson, vd för Bokmässan, summerar årets evenemang på söndagens presskonferens, säger hon att hon aldrig har upplevt sitt arbete så viktigt som nu.

– Att vi arrangörer, författare, journalister, utställare och besökare samlas här är den yttersta motståndskraften mot det vi såg på gatorna i går, säger hon.

Hon syftar på den demonstration som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen höll under lördagen, och säger att hon är stolt över att mässan lyckats genomföra arrangemanget, trots ”nästintill upploppsliknande skeenden” nära anläggningen.

På konferensen kunde ingen samlad besökssiffra ges för mässans fyra dagar, men redan nu står det klart att Bokmässan under lördagen hade omkring 35 procent färre besökare än förra året, något som GP tidigare har rapporterat om.

ANNONS

– Tyvärr var det väntat, med tanke på det som ägde utanför mässan, och de krigsrubriker som har funnits i medierna innan, säger Maria Källsson.

Hon riktar kritik mot det hon anser har varit en ensidig rapportering om Bokmässsan i medierna. När mässledningen gick igenom reportage och artiklar från mässan, visade sig 70-80 procent handla om högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan, samt om oroligheterna i staden.

– Författare som kommit hit för att tala om sina böcker, oavsett om de skriver poesi, barnlitteratur eller debattinlägg, har bara fått en enda fråga. Det är bedrövligt att se.

Antirasismnästa års tema

På presskonferensen presenterades också de tre huvudteman som 2018 års mässa ska ta upp. Inom temat Bild och illustration, med Statens Medieråd och Läsrörelsen som samarbetspartners, hoppas den kunna lyfta frågor om hur uttrycksmedlen används i dag och hur vi påverkas av dem.

Föreningen Grävande Journalister är mässans samarbetspartner inom temat Mediefrågor, som syftar till att lyfta fram duktiga svenska grävare och den seriösa undersökande journalistiken. Med tanke på att mässan hålls tre veckor efter riksdagsvalet, kommer ämnet vara mer aktuellt än på länge.

Det tredje temat, som Maria Källsson säger känns mer angeläget än någonsin, är Mobilisering mot rasism och intolerans. Inom det har mässan valt att samarbeta med Forum för levande historia.

ANNONS

Temat bestämdes redan innan helgens händelser, berättar organisationens överintendent Ingrid Lomfors som var med och introducerade ämnet på konferensen.

– Men det som hänt visar tydligt på behovet av att vi fortsätter att föra ett kunskapsbaserat samtal om utvecklingen. Forum för levande historia ska vara motorn i det samtalet.

ANNONS