Det finns ingen anledning att anlita sjukvården för intyg om allergi. Lita på barnens föräldrar.
Det finns ingen anledning att anlita sjukvården för intyg om allergi. Lita på barnens föräldrar.

Allergiska barn får inte diskrimineras

ANNONS
|

Som mamma till två multiallergiska barn undrar jag varför det överhuvudtaget behövs ett intyg om specialkost till skolan.

I Diskrimineringslagen (2008:567) 2 kap. 5§ får den som driver utbildningsverksamhet inte diskriminera något barn som deltar i verksamheten. I 1 kap 5§ punkt 4, framgår att funktionshinder är en diskrimineringsgrund som enligt ovanstående lag är förbjuden.

Allergi är ofta ett osynligt funktionshinder.

Genom att undvika mina barns allergener är de precis som andra barn: glada, energiska och underbara ungar.

För en förälder till ett allergiskt barn kretsar tyvärr stora delar av vardagen kring allergierna. I mataffären får man läsa innehållsförteckningar på varje produkt. Man får vara beredd att betala rejält, på senaste kvittot finns ett bröd på 300g för 36,90 samt tre liter yoghurt för 98 kronor.

ANNONS

Skall man vara hemifrån får man ha med sig matsäck eller besöka hemsidor eller ringa för att se om det möjligen kan gå att äta dit man ska.

Vill barnet leka med en kompis får man fråga om det finns husdjur och säga att de inte får bjuda barnet på någon mat.

Barnkalas innebär telefonsamtal till födelsedagsbarnets föräldrar för att kunna skicka med barnet liknande mat som serveras på kalaset. Allergier påverkar hela familjen, då man ständigt måste ligga steget före.

För oss har allergierna, efter snart sju år, blivit en del av vår vardag, som vi lärt oss leva med, trots att förutsättningarna ständigt förändras.

Mina barn har en diagnos och de kan fungera som andra barn förutsatt att de får specialkost.

Snälla skola/förskola: Lita på mig och bespara mig (och vården) tiden och kraften för att ordna intyg!

Allergimamman

ANNONS