Alicia Vikander är inte bara mitt inne i en lysande skådespelarkarriär. Hon har även ett eget filmbolag där hon vill stärka kvinnor i filmvärlden.
Alicia Vikander är inte bara mitt inne i en lysande skådespelarkarriär. Hon har även ett eget filmbolag där hon vill stärka kvinnor i filmvärlden.

Alicia Vikander fjärde mäktigaste i Kultursverige

Kulturkrönika: Den som inte rör sig i Stockholms kulturella kretsar finns inte. Utom Alicia Vikander då, som på tidningen Fokus lista över Kultursveriges mäktigaste ligger på fjärde plats.

ANNONS
|

En skådespelare är kulturvärldens mäktigaste göteborgare. Alicia Vikander gick rätt in på fjärde plats i tidningen Fokus årliga lista över Kultursveriges 75 mäktigaste personer. Hon är en av sju västsvenskar och enda kvinna att ta sig in på den annars som vanligt Stockholmsdominerade topplistan.

Listan visar som vanligtatt den som inte rör sig i huvudstadens kulturella kretsar inte heller finns. Alicia Vikander och Håkan Hellström (28:e plats) går i kraft av sitt konstnärskap inte att komma förbi; Vikander har också ett eget filmbolag som vill stärka kvinnor i filmvärlden.

Av övriga västsvenskar är Gert Wingårdh (36) inte bara prisbelönt arkitekt utan har även ett framgångsrikt arkitektkontor som sätter sin prägel på Sverige och världen. Tomas Eskilsson (plats 54), vd på Film i Väst, är storspelare i filmbranschen. Ruben Östlund (plats 47), Roy Andersson (plats 49) och Mattias Andersson (plats 66) har egna filmbolag eller egen teater. Men finns det inte fler makthavare i Västsverige? Västra Götalandsregionens kulturförvaltning har ju Sveriges största kulturbudget efter staten. Varför syns inte ni i topplistan?

ANNONS

Noteras kan att de fyra första på listan är kvinnor med kulturminister Alice BahKuhnke på första plats följd av Lena Glaser, programdirektör på SVT, Anna Serner, vd svenska filminstitutet, och AliciaVikander. Ut från listan åkte bland andra Göteborgs stadsteaters vd Björn Sandmark.

ANNONS