17-åriga Alexandra blev utsatt för sexuella ofredanden under fredagen på Putte i Parken. Hon efterlyser fler vakter för att öka säkerheten.
17-åriga Alexandra blev utsatt för sexuella ofredanden under fredagen på Putte i Parken. Hon efterlyser fler vakter för att öka säkerheten.

Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

17-åriga Alexandra Larsson berättar att hon är en av alla unga tjejer som blev utsatta för sexuella ofredanden under festivalen Putte i Parken i Karlstad. Hon känner sig så otrygg att hon väljer att stå över den sista festivaldagen.

ANNONS
|

Alexandra var på Putte i Parken med sina två tjejkompisar. Tanken var att deskulle kolla på konserterna och ha kul. Men det blev precis tvärtom.

– Först blev vi knuffade ändafram mot scenen. När mina kompisar sa ifrånblev vi hotade, säger Alexandra Larsson.

Men de verbala kränkningarna var bara början. Det skulle bli betydligt värre.

– Sen tog sig någon friheten att ta på min rumpa. Då vände jag mig om och sa ifrån, men jag visste inte vilka det var som hade gjort det. Efter en stund känner jag hur någon kör upp fingrarna mellan benen på mig. Som tur var hade jag jeans på mig, säger Alexandra.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Flera sexbrott under Karlstadfestival

Efter det sexuella ofredandet vände hon sig om och sa till hela gruppen av unga män som stod bredvid henne att de skulle lägga av om det var någon av dem. Men samtliga runt omkring henne sa att det inte var dem.

– "Jag bryr mig inte, säg till om ni ser någon som gör något" sa jag.Men efter en stund så hände det igen.Då vände jag mig om och skrek rätt ut att ”vem det än var – du är ett svin!” Sen gick jag och mina tjejkompisarut eftersom vi inte kunde se vem det var. Det var bara ett hav med folk, berättar Alexandra.

LÄS OCKSÅ: Masslarm om våldtäkter på Bråvalla

Hon beskriver en känsla av maktlöshet. Festivalen hon och vännerna hade sett fram emot blev helt förstörd.

–Det var obehagligt. Någon stod runt mig och tog på mig och jag hade ingen aning om vem det var. Det var sjukt! Vi hade kommit dit för att ha kul, men festivalen varade bara i20 minuter för vår del eftersom det var så obehagligt, menar Alexandra.

På vägen ut berättade hon och vännerna vad som hade hänt för vakterna. Men hon kände att hon ville göra mer så hon skrev även ett mail om det som hänttill arrangören. Däremot har hon inte gjort en anmälan till polisen.

ANNONS

–Vi får se om jag gör en polisanmälan, men det känns som en droppe i havet. Det var så otroligt många fler som blev utsatta. Jag såg tjejer komma gråtandes från publiken, bland annat en gammal barndomskompis som är två år yngre. Hon grät så mycket att det skar i hjärtat. Samma sak hade hänt henne framme vid scenen.

LÄS OCKSÅ: Zara Larssons hat efter våldtäkten

Alexandra berättar att hon har varit på alla Putte i Parken i Karlstad. Hon hardessutom varit på Putte i Parken i Örebro. Men hon har personligen aldrig tidigare blivit utsatt för sexuella ofredanden på något av sina festivalbesök.

–Jag har hört om andra som blivittagna på rumpan under tidigare festivaler. Mendet var sjukt att bli utsatt för det själv, speciellt eftersom det varpå en så pass grov nivå. Det var som en käftsmäll att det faktiskt händer, menar Alexandra.

Vad tänkte du när du stod där mitt i folkhavet och blev utsatt för dessa övergrepp?

–Jag kände mig så ynklig. Jag är jättekort så jag försvann där inne. Det blevännu en faktor, vad liten och obetydlig man är. Medan en annan person känner att den har rätten och friheten att kränka en.

ANNONS

Under lördagsmorgonen berättade polisen i Karlstad attelva fall av sexuella ofredanden anmälts från festivalen Putte i Parken. Festivalenhar hållit på sedan i torsdags och kommer pågå till och med lördag natt. Alexandra är kritisk till att hon inte känner sig trygg nog att gå på den sista festivaldagen.

LÄS OCKSÅ: "Könsrollerna måste förändras"

–Jag tycker att det är fel. Visst, jag som person är stark och kan klara av det. Det är bara att rycka upp sig och så får man lösa det. Men när en 14-årig tjej som inte är lika stark i sig själv blir utsatt kan hon bli helt förstörd. Det är det som är så sjukt! Det händer hela tiden men vi kan inte göra någonting åt det, resonerar Alexandra.

Samtidigt som nästan ett dussin sexuella ofredanden anmälts på festivalen i Karlstad har det anmälts ett flertal våldtäkter och sexuella ofredanden på Bråvallafestivalen i Norrköping. Alexandra menar att det är en skrämmande utveckling.

LÄS OCKSÅ:Fyra anmälda våldtäkter på Bråvallafestivalen

–Jag vet inte vad man ska tänka, det är så fel. Alla tycker att det är fel men ingenting händer. Det är stora festivaler med flera tusen människor och dessa massövergrepp skapar en maktlöshetför såväl polisen, ordningsvakter och framför allt för besökarna som blir utsatta. Förövarna blir så anonyma i publikhavet att de kommer undan med sexualbrott. Det är det främsta problemet, att gärningsmännenkommer undan med det, menar Alexandra.

ANNONS

Hon tror att problemet breder ut sig eftersom angriparna vet att de inte kommer åka fast. I slutändan är det brottsoffren som måste ge vika, menar Alexandra.

–Jag ska inte dit ikväll. Det var så pass obehagligt så jag vill inte ens riskera att det händer en kväll till.

Men är det rätt att du slutar gå på festival på grund av att du blivit utsatt för ett brott?

–Nej, det är inte okej för fem öre. Jag ska kunna gå på festivaler och ha kul som alla andra utan att vara rädd för att bli kränkt. Det är fel, jättefel, men det är den känslan jag har efter igår. Det är jäkligt surt att vanliga personer som bara vill ha kul ska behöva drabbas bara för att någon tycker att det är kul att kränka en.

Alexandra menar att det krävs förbättringar i säkerheten för att hon ska våga gå på festivalen igen. Som det såg ut igår menar hon att det är orimligt lite vakter sett till den stora mängd brott som begicks.

–Jag vet inte hur det ser ut med ordningsvakter men jag skulle känna att det skulle lyftas en tyngd om det fanns ordningsvakter i publiken. Det vore superhärligt om man såg vakter runt omkring sig.Så man kan säga till en ordningsvakt när man blir utsatt. Jag såg inte vem killen var men det var säkert folk runt omkring mig som såg vem det var, menar hon.

ANNONS

Putte i Parkens arrangörer beklagar att så många råkat illa ut. De menar att de försökt gardera sig.

–Det är ett superstort problem och helt oacceptabelt.Vi serväldigt allvarligt på det som hänt. Vi har varit på tå och befarat att det skulle kunna hända här. Därför har vi jobbat hårt förebyggande ihop med polis, vår egen säkerhetspersonal och kommunens trygghetscenter, säger Putte i Parkens festivalgeneralNiclas Lagerstam.

Under lördagen har anmälningarna om sexuella ofredanden på festivalenfortsattströmma in. Totalt ska polisen ha fått in minst 16 anmälningaroch hittills har två unga män gripits misstänkta för brotten.

– Den yngsta målsäganden är bara 12 år och den äldsta är 17 år. Killarna vi gripitär15-17 år gamla. De kommer förhöras först nästa vecka på grund av sin ålder.Just nu har vi en extra genomgång inför kvällenmed vakterna. Vi har satt in extra personal ikväll, både uniformerad och civilklädd, säger Värmlandspolisensvakthavande befälPer-Arne Eriksson vid 18-tiden på lördagskvällen.

Festivalarrangörerna är nöjda med polisens arbete. De hoppas att den sista festivaldagen och natten blir lugnare.

– Jag tycker att polisen gjort ett bra jobb som fått fast en del av förövarna och säkerligen förhindrat en hel del. De har en hög synlighet och vi har många egna vakter på plats. Det är otroligt tråkigt att det här händer men jag ser det inte som ett festivalproblem utan som ett samhällsproblem. Det behövs ett arbete på bred front för att tackla det,menarfestivalgeneralNiclas Lagerstam.

ANNONS

Alexandra vågar inte gå ikväll eftersom hon känner sig otrygg.Kommer ni sätta in extra resurser för att göra festivalen säkrare ikväll?

– Det är jättetråkigt att hon känner så.Vi har en hög säkerhet och den kommer vi bibehålla. Det är omöjligt att hålla koll på vad som händer i en folkmassa på 10 000 personer.Vi kommer inte styrka upp med fler vakter, men jag vet att polisen kommer vara på plats med fler folk.Vi uppmanar utsatta att prata med varandra och att anmäla brotten för att synliggöra dem, avslutar Putte i ParkensfestivalgeneralNiclas Lagerstam.

ANNONS