Alexandra Rapaport: "Det blir brutalt"

Vapen, familjedrama och knarkaffärer. Tillvaron i "Gåsmamman" har sällan varit enkel. I den nya säsongen väntar nya utmaningar.

ANNONS
|

På inspelningsplatsen rullar en man runt i gruset framför kameran samtidigt som han drar en pistol. Den svarta skinnjackan fladdrar i vinden och kameramannen gör tummen upp. Alexandra Rapaport står en bit ifrån och förbereder sig för sin nästa scen, som hon ska spela in tillsammans med Tobias Zilliacus.

Den tredje säsongen av "Gåsmamman" tar vid ungefär ett år efter den förra, berättar Alexandra Rapaport för TT. Huvudpersonen Sonja Ek har kommit ut från fängelset och bor nu tillsammans med Tobias Zilliacus rollfigur John. Tillvaron verkar till en början ganska stabil.

ANNONS

- Men det går åt helvete ganska snabbt, säger Alexandra Rapaport.

"Oslipad socialt"

Den här gången är det barnen som drar in Sonja i trubbel – men exakt hur vill medproducenten tillika huvudrollsinnehavaren inte berätta.

- Det får ni se, säger Alexandra Rapaport.

Hon berättar att hon är inblandad i hela den kreativa processen med serien.

- Sonja är fantastisk att spela, hon är oslipad socialt på ett kul sätt, säger Alexandra Rapaport.

Extra spännande

I tre säsonger har hon nu spelat Sonja Ek, en roll som hon enligt regissören Richard Holm är väldigt inne i.

- Hon vet vem Sonja är, konstaterar han.

ANNONS

Tidigare har Richard Holm arbetat med flera serier och filmer om brott men med "Gåsmamman" säger han att det är annorlunda. Det handlar inte om en polis eller en brottsling, utan om en vanlig person som försöker navigera mellan den polisiära och den kriminella världen.

- En polis kommer ju alltid att dra vapen i en hotfull situation, medan Sonja i stället kan välja att reagera på annat sätt, kanske springa åt andra hållet, säger Richard Holm.

Karaktärerna viktigast

Att så många har fastnat för "Gåsmamman" tror han beror på att många känner igen sig i familjesituationen. Brottsdramat utspelas vid middagsbordet och i vardagsrummet, platser som vi alla känner igen.

Även Alexandra Rapaport tror att det är just det som får tittarna att fastna för kriminaldramat.

- Serien skildrar ju ett vardagsliv i en närförort till Stockholm, något många kan känna igen sig i, säger hon.

ANNONS

Väldigt sorglig figur

Inne i ett av de stora husen bredvid Kungsträdgården spelas nästa scen in, nu med Morgan Alling i rollen som advokaten Simon Svart.

Skådespelarna repeterar i advokatens kontor runt ett stort bord med blommiga stolar. De går in i sina roller – det är en laddad scen.

Morgan Alling stampar snabbt men ohörbart med foten i marken under bordet.

- Jag har ju kastats in i en figur som är väldigt sorglig, säger han, till TT.

- Utmaningen för mig är att behålla något slags värdighet i karaktärens liv. Att visa att han är en bra advokat, oavsett kokain och samröre med skurkar, säger Morgan Alling.

Den tredje säsongen av "Gåsmamman" får premiär på C More i höst, och i början av nästa år visas den sedan på Kanal 5.

- Det här kan bli sista säsongen, det finns i alla fall inga planer på någon fortsättning i nuläget, säger Alexandra Rapaport.

ANNONS
TT

Fakta: Gåsmamman

  1. Svensk dramaserie baserad på den nederländska tv-serien "Penoza" som har sänts i fyra säsonger sedan 2010. Det har också gjorts en amerikansk version, "Red widow", som dock lades ner efter bara en säsong.
  2. Handlingen kretsar kring Sonja Ek (Alexandra Rapaport) som lever med sin familj i en välbärgad förort till Stockholm när allt förändras över en natt och hon dras in i en kriminell värld. När serien hade premiär på C More 2015 hyllades den som den "bästa svenska dramaserien sedan 'Bron'".
  3. Förutom Alexandra Rapaport medverkar skådespelare som Magnus Roosmann, Tommy Körberg, Lisette Pagler, Morgan Alling, Tobias Zilliacus.
  4. Den tredje säsongen sänds i höst på C More och i början av nästa år på Kanal 5.

ANNONS