Flera nu namngivna vittnen har lämnat uppgifter om hur kulturprofilen, med nära kopplingar till Svenska Akademien, läckt uppgifter om Nobelpristagare. Arkivbild.
Flera nu namngivna vittnen har lämnat uppgifter om hur kulturprofilen, med nära kopplingar till Svenska Akademien, läckt uppgifter om Nobelpristagare. Arkivbild.

Akademien: "Vi ser allvarligt på uppgifterna"

I en ny utredning vittnar flera personer offentligt om att den så kallade kulturprofilen avslöjat Nobelpristagare i förväg. Författaren Klas Östergren är ett av vittnena mot kulturprofilen, som har nära band till ledamoten Katarina Frostenson.

ANNONS
|

Utredningen om anklagelser riktade mot den så kallade kulturprofilen har lämnats över till Svenska Akademien, vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera. TT har fått ta del av delar av den nya utredningen, som innehåller fler detaljer om att kulturprofilen läckt uppgifter om Nobelpristagare, som han i sin tur ska ha fått från Frostenson.

Vittnen berättar om hur kulturprofilen vid ett flertal tillfällen läckt uppgifter om vilka som skulle komma att få Nobelpriset i litteratur. På uppmaning av den utredande advokatfirman träder flera personer fram med namn för att vittna. Samma advokatbyrå skötte även den första utredningen, på initiativ av dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius.

ANNONS

Majoriteten av ledamöterna i Svenska Akademien står bakom en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna sin stol frivilligt.

Uppgifterna graverande

Anders Olsson berättar för TT att utredningen skickades till Katarina Frostensons juridiska ombud den 11 december, men att Akademien ännu inte har fått något svar. Uppgifterna i utredningen är graverande, menar han.

- Det är ett material som är tungt vad jag bedömer det. Men jag kan inte bedöma vilka slutsatser man ska dra av det rent juridiskt. Nu är det deras sak att komma in med sin bedömning. De har säkert rätt mycket mothugg mot rapporten, det får man räkna med. Sedan får vi komma med ett svar från vår sida.

- En svaghet i den tidigare utredningen var att det var anonyma vittnen. Och nu när några trädde fram och särskilt ett vittne trädde fram med väldigt detaljerade uppgifter är det klart att det förändrar bevisningen. Så långt är det klart.

ANNONS

TT: Kommer ni att offentliggöra hela utredningen senare?

- Det vet jag inte i dagsläget. Det beror på vad som kommer ur den här situationen.

Uppringd av kulturprofilen

Bland de som vittnar finns före detta akademiledamoten Klas Östergren, som berättar att han blev uppringd av kulturprofilen 1996. De två hade lärt känna varandra på 1970-talet, men var inte nära vänner. Östergren blev mycket förvånad att kulturprofilen ringde upp för att berätta för honom att Wislawa Szymborska skulle få Nobelpriset.

Dramaturgen Anna Kölén lärde känna kulturprofilen under tidigt 2000-tal. Hon säger till SvD att hon nu framträder med sitt namn för att Akademien inte ska kunna avfärda vittnesmålen. Akademien har bara valt att offentliggöra de delar av materialet som omfattar Klas Östergren och Anna Köléns vittnesmål. Men Anders Olsson säger att det finns fler vittnen som träder fram med namn i utredningen.

- Jag vill att Akademien ska stå för resultatet i utredningen, att det har förekommit läckor. Jag vill att ledamöter ska sluta upp med att misstro dem som vittnar om kulturprofilen och i stället ta sitt ansvar, säger Kölén till SvD.

ANNONS

Utsatt för hot

2004 och 2005 berättade kulturprofilen för henne att Elfriede Jelinek respektive Harold Pinter skulle få priset, vilket senare visade sig stämma. Hon har sedan dess utsatts för hot på sociala medier efter att det framkommit att hon medverkat i utredningen, något advokatfirman tar upp i utredningen. Hotet är nu polisanmält.

- Vi ser väldigt allvarligt på uppgifterna om att ett av vittnena har utsatts för hot, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT och bekräftar att hoten nu har polisanmälts.

TT

Fakta: Advokatutredningen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt och han döms senare till fängelse.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 1 november kom beskedet att Katarina Frostenson inte lämnar Akademien frivilligt. I advokatutredningen framkom uppgifter om att Frostenson på förhand har läckt vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, samt vilka som skulle vara aktuella att bli invalda som nya ledamöter i Svenska Akademien.

Akademien meddelade samtidigt att man går vidare med den utredning om stadgebrott som man tidigare har hotat med.

ANNONS