Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Aftonbladets krönikör tycker ministern borde sminkat sig

"Varför slet inte någon fram en hårborste åt ministern före sändning? Och ett läppstift och ett bra mineral­puder." Det frågar sig Aftonbladets krönikör Kerstin Weigl. Något som fått profiler som Agnes Wold och Malena Ernman att gå i taket. - Det är fullkomligt vidrigt, säger Agnes Wold till GP.

Det är Isabella Lövin, Miljöpartiets nya språkrör och numera vice statsminister, som fick Afonbladets krönikör Kerstin Weigl att skriva krönikan Varför slet ingen fram en borste till ministern?.

"Jag undrar vad Isabella Lövin tänkte på morgonen inför sitt första framträdande som ­vice statsminister. Hon ­måste ha öppnat garderoben och fattat vissa beslut, hon borde ha stått en stund framför badrumsspegeln," skriver Weigl bland annat om Lövins utseende när hon gjorde sitt första framträdande som vice statsminister. 


Krönikan var inte publicerad i många timmar innan den väckte starka reaktioner i sociala medier. Operasångaren Malena Ernman skrev ironiskt på Twitter: "Nu har feminismen gått för långt igen... Att vi kvinnor aldrig lär oss att utseendet är det som räknas?!"

En av dem som reagerat starkast är professorn och överläkaren Agnes Wold. 

– Den här journalisten ska inte ha en enda åsikt över huvud taget om vad ministern ska ha på sina kinder. Och det ska inte någon annan ha heller, säger hon.


Agnes Wold menar att det är ett märkligt fokus att skriva om hur en minister har fixat sitt hår och valt att klä sig. 

– När klimatet kanske kollapsar så sitter det en människa och pratar om puder. Här har vi nu en jätteintressant politiker som man vill veta mer om och som gjort fantastiska insatser. Att fokuset hamnar på utseende kan jag bara beskriva som jättevidrigt.

Nu hoppas Agnes Wold att Isabella Lövin inte ska låta sig nedslås av krönikan.

– Jag vill framföra mina djupa sympatier. Jag hoppas verkligen hon fortsätter vara proffsig som politiker.


När GP når Kerstin Weigl berättar hon att hon har fått många reaktioner på sin text, men att hon inte har hunnit gå igenom alla. 

– Det här med förpackning intresserar mig. Jag tycker att man ska kunna diskutera bara den separat. För mig har det betydelse när man har ett sådant här ämbete att man har en korrekt fasad. Och jag tycker också att någon ska hjälpa till med det så att de som lyssnar kan koncentrera sig på vad man har att säga.

Kerstin Weigl menar att det inte går att bortse ifrån att vi uttrycker något med våra kläder. Många på sociala medier har skrivit att det är typiskt att just en kvinnans utseende kommenteras.

– Är det alltid så då? Jag får nog fundera på om jag tycker det, säger Kerstin Weigl och fortsätter:

– Jag ska läsa de reaktioner jag har fått tillbaka och fundera på om jag varit dum eller uttryckt mig otydligt. Jag ska gå igenom alla kommentarerna och sen får jag ta det därifrån.