Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

57 Stasisvenskar kartlagda i ny bok

Drygt tjugo år efter Tyska demokratiska republikens (DDR) fall är 57 svenskar som arbetade för det östtyska spionorganet Stasi kartlagda i en ny bok.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Historieprofessorn vid Södertörns högskola Birgitta Almgren är författare till boken.

Almgrens forskning blev möjlig först 2010 då Säpo tvingades öppna sitt arkiv om svenskar som hjälpte Stasi.

Boken berättar om bland andra "den kallhamrade socialdemokratiska journalisten" som "utan att blinka" svek partivännerna, gymnasieläraren som fått utbildning i luftförsvarets teknik för spaning och observation och företagaren som bytte information mot fördelaktiga affärskontrakt, skriver Almgren på debattplats i Dagens Nyheter.

Men hon är förbjuden att namnge eller ta kontakt med människorna i Säpos Stasiarkiv. Eftersom hon anser att deras perspektiv saknas i hennes bok efterlyser hon dem i förordet.

"Om du är en av dem som den här boken handlar om har du säkerligen synpunkter på det jag skrivit. Kanske har jag missuppfattat något".

Expressen har identifierat och talat med två av de personer som i Birgitta Almgrens bok har utpekats som Stasiagenter. Båda nekar till att de skulle ha arbetat för det östtyska spionorganet.

-Jag blir mållös, det är oerhört graverande och kränkande, säger en av dem.

Den andra personen beskriver påståendet om spioneri som "hjärnspöken".

Almgren skriver att Sverige blev "ett tyngdpunktsland" för DDR under kalla kriget som "brygga eller buffertstat" mellan öst och väst.

"Från inget annat nordiskt land kom så många Stasirapporter. Precis som under andra världskriget blev Stockholm en mötesplats för representanter från de båda maktblocken".