I dag är det bara samhället på Hermanö som har kommunal belysning. Nu ska resten av ön lysas upp med LED-belysning. Arkivbild: Ulf Börjesson
I dag är det bara samhället på Hermanö som har kommunal belysning. Nu ska resten av ön lysas upp med LED-belysning. Arkivbild: Ulf Börjesson

200 LED-stolpar ska lysa upp på Härmanö

ANNONS
|

På Härmanö, väster om Orust, finns fina gång- och cykelvägar och många människor söker sig ut dit för att promenera. Att det inte finns någon vägbelysning har upplevts som ett problem både för dem som bor på ön men även för besökare till ön under den mörka tiden på året.

Nu har Gullholmens byalag fått 2,3 miljoner kronor från Leader Södra Bohuslän för att sätta upp 200 enmetershöga ljusstolpar som ska lysa upp den södra delen av Härmanö.

Stolparna är gjorda av syrafast stål och anpassade för att stå emot väder och vind, belysningen består av LED-lampor som laddas med solceller och tänds varefter någon går förbi. I och med att de drivs med solkraft behöver heller inga kostsamma elledningar dras. Dessa ska sättas upp söderut från samhället till Klippeviken, en sträcka på närmare tre kilometer.

ANNONS

– De ska inte stå och brinna hela tiden och de kan ställas in hur länge de ska lysa, säger Birthe Hellman i Gullholmens Byalag som ligger bakom ansökan om pengar.

Gullholmen/Härmanö har i flera år försökt få kommunal belysning till Härmanö utan att lyckas.

– Vi har varit på kommunen i flera år. Men de satsar inte pengar på glesbygden, säger Birthe Hellman.

Att ön nu äntligen kan komma att få sin efterlängtade belysning är Birthe Hellman är glad över.

– Många är faktiskt mörkrädda och det är en trygghet att få belysning. Det kommer också att underlätta för människor som vill bo på och besöka Härmanö.

Leader Södra Bohuslän, som har till uppdrag att utveckla lokalt förankrade projekt, ser projektet på Härmanö som ett klockrent att stödja.

– Det är så smart och om det här blir bra kan det bli en bra möjlighet för andra öar att göra likadant, säger Anna Levin, verksamhetsledare på Leader Södra Bohuslän som säger att projektet ligger väl i linje med Leaders ambition att jobba med lokalt ledd utveckling av landsbygden.

– Och här handlar det också om en kroppslig trygghet, att man faktiskt kan se var man går.

ANNONS

Fakta: Solcellsljus till Härmanö

  1. Leader Södra Bohulslän, ett EU-finansierat utvecklingsprojekt som ska stötta lokalt förankrade utvecklingsprojekt. Utgår från fyra områden, besöksnäring, lokal mat, lokal service och miljöeffektivisering när de beviljar pengar.
  2. Jordburksverket, som är förvaltningsmyndighet ska i slutändan säga ja till godkända projekt.
  3. De solcellsdrivna LED-ljusstolparna är tillverkade av syrafast stål och tänds vid rörelse.
ANNONS