”13 reasons why” – 13 skäl till varför du ska se den omstridda Netflixserien

ANNONS
|

Netflix nya originalserie ”13 Reasons Why”, eller ”13 skäl varför” som den heter på svenska, handlar om 17-åriga Hannah Baker (Katherine Langford) som begår självmord. Innan hon dör spelar hon in tretton stycken kassettband där hon pekar ut tretton personer som har mer eller mindre med hennes död att göra.

Banden hamnar till slut hos Hannahs klasskompis Clay Jensen (Dylan Minette) och vi får följa honom när han försöker förstå varför Hannah egentligen valde att ta sitt liv.

Både hyllningar och kritik

”13 reasons why” har blivit en succé och väckt stor uppmärksamhet, bland annat för att den tar upp viktiga ämnen som självmord och utanförskap. Serien hyllas i såväl Sverige som USA – men alla är inte eniga.

ANNONS

En sominte gillar ”13 reasons why” är Zara Larsson. Förra veckan twittrade den svenska artisten kritiskt om serien och hon anklagade historien för att vara overklig.

LÄS OCKSÅ:Game of Thrones säsong 7 – allt du behöver veta

”Jag tycker att den romantiserar hämndsjälvmord och den tar inte upp psykisk sjukdom eller depression överhuvudtaget”, skrev hon bland annat.

Men efter att fans till Selena Gomez, som är en av seriens producenter, gått till hårt angrepp mot Zara så raderade hon sina tweets.

”Obligatorisk i skolan”

Vissa amerikanska organisationer som arbetar med psykisk ohälsa har till och med varnat för att innehållet är direkt olämpligt för yngre tittare, då det berör extremt känsliga ämnen som depression, sexuellt utnyttjande och självmord. Starkast reaktioner har skildringen av Hannahs självmord väckt.

Men skådespelaren Kate Walsh, som spelar Hannahs mamma,håller inte med om kritiken och menar att serien borde vara obligatorisk att se i skolan.

LÄS OCKSÅ:Femkaraktärer från film och tv som vi snott stilen av

– Jag tycker att alla föräldrar bör kolla på serien med sina barn och jag tycker verkligen att denborde vara obligatorisk att se i skolan för att sedan kunna prata om den och ha undervisning runt den, säger hon till Build series.

ANNONS

Har du sett ”13 Reasons Why”? I bildspelet ovan listar vi tretton skäl till att du bör kolla på serien.

SE OCKSÅ: Selena Gomez om arbetet bakom Netflix-succén:

Hit kan du vända dig om du eller någon du känner mår dåligt

Hjälplinjen: 0771-22 00 60

Bris - Barnens rätt i samhället: 116 111

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Nås via 112

Mind Självmordslinjen: Chatt via mind.seeller på telefon: 90101

Källa: Vårdguiden 1177

ANNONS