Det FN-ledda mötet om biologisk mångfald COP15 väntas pågå i kanadensiska Montreal till och med måndag.
Det FN-ledda mötet om biologisk mångfald COP15 väntas pågå i kanadensiska Montreal till och med måndag. Bild: Paul Chiasson/AP/TT

Utkast på COP15: Mångmiljarsatsning framöver

Rika länder bör satsa 30 miljarder dollar årligen 2030 för att utsatta länder ska kunna rädda sin biologiska mångfald. Det framgår av ett utkast till avtal på det FN-ledda mötet COP15 i Kanada.

ANNONS
|

Beskedet kom på söndagen från FN:s möte om biologisk mångfald i Montreal, där Romina Pourmokhtari (L) är en av hundratals miljöministrar som deltar i förhandlingarna.

Enligt utkastet ska rika länder öka sitt bidrag till fattigare länder till 20 miljarder dollar om året 2025, för att därefter höja ytterligare till 30 miljarder dollar (motsvarande drygt 312 miljarder kronor) per år 2030, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Länderna ska enligt utkastet också förbinda sig om målet att minst 30 procent av planetens yta ska vara skyddad år 2030.

Nytt ramverk

Syftet med mångfaldsmötet är att länderna ska enas om ett nytt ramverk för biologisk mångfald – för att rädda jordens ekosystem – med uppsatta mål samt en plan för hur dessa ska finansieras och följas upp.

ANNONS

Rika länders nuvarande stöd uppskattas till runt 10 miljarder dollar om året, enligt AFP.

Tidigare under mötet har länder som Australien, Japan och USA meddelat att man tänker ge ytterligare pengar. Även EU har gett besked om att fördubbla sin finansiering för att skydda biologisk mångfald under perioden 2021 till 2027.

Ett stort antal mottagarländer, däribland Brasilien, Indien, Indonesien och många afrikanska länder har tidigare ställt krav på ett stöd på motsvarande 100 miljarder dollar årligen fram till 2030.

Plenum planerat

Representanter för ursprungsbefolkningar vill att deras rätt att förvalta sina landområden ska skrivas in i det slutliga avtalet.

För att utkastet till avtal ska bli verklighet måste det undertecknas av de länder som står bakom FN-konventionen om biologisk mångfald, vilket är alla världens länder utom USA, som ändå är med på mötet.

Ett plenum är planerat för söndagskvällen, lokal tid, då ett avtal skulle kunna godkännas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS