På ön Campbell står världens ensammaste träd. Arkivbild.
På ön Campbell står världens ensammaste träd. Arkivbild. Bild: Wikimedia commons

Här finns världens ensammaste träd

Världens ensammaste träd.
Det kallas sitkagranen på den obebodda ön Campbell utanför Nya Zeeland.
Nu hoppas forskare att trädet ska kunna bidra till i klimatforskningen.

ANNONS
|

700 kilometer utanför Nya Zeeland ligger den obebodda ön Campbell. I den klippiga miljön finns ”världens ensammaste träd”. Sitkagranens närmsta granne ligger nämligen 222 kilometer därifrån på Aucklandöarna.

Trädet hamnade i Guinness rekordbok efter att akaciaträdet ”Arbre du Ténéré” kördes omkull år 1973. Trädet som låg i Niger hade sin närmsta granne på 400 kilometers avstånd.

Sitkagranen på Campbell-ön är en invasiv art och tros ha planterats där av Nya Zeelands dåvarande guvernör, lord Ranfurly, i början av 1900-talet.

På grund av att trädet är planterat och invasivt finns det forskare som vill att trädet ska huggas ner. Men det finns också forskare som tror att sitkagranen kan vara till stor hjälp när det kommer till klimatforskningen.

ANNONS

Har samlat upp koldioxid i hundra år

När växthusgasen koldioxid släpps lös tas ungefär hälften upp av atmosfären. Resten hamnar i havet och i naturen. I södra oceanen, där Campbell-ön ligger, samlas koldioxid i sänkor. Forskare vid GMZ Science på Nya Zeeland vill veta hur dessa sänkor med samlad koldioxid påverkar klimatförändringarna.

För att bedriva forskningen behöver de samla upp prov, men det finns stora begränsningar i att göra det från luften eller havet om man vill se ett resultat över tid. Därför vill forskare nu kolla på det ensamma trädets ringar, som under 100 år samlat upp och bundit just koldioxid.

– Vi kom på idén att använda trädringar. När växter tar upp koldioxid från luften genom fotosyntesen och använder det för att växa, hamnar koldioxiden i deras ringar, förklarar Dr Jocelyn Turnbull, forskare vid GNZ Science, enligt The Guardian.

År 2016 tog Dr Jocelyn Turnbull sina första prov från trädet, resultatet har fortfarande inte publicerats.

LÄS MER:Rekordvinter i "varenda hörn" av Nya Zeeland

LÄS MER:Världsanalys: Mest klimatutsatta skogarna

LÄS MER:Här lyser norrskenet upp den bohuslänska himlen

ANNONS