Hettan tar ut sin rätt. Rebecka Blomqvist under landslagets träning i Carden Park, Chester, på måndagen under EM.
Hettan tar ut sin rätt. Rebecka Blomqvist under landslagets träning i Carden Park, Chester, på måndagen under EM. Bild: Adam Ihse / TT

Så slår rekordvärmen mot EM-spelarna

Spelarna i fotbolls-EM utsätts för stora påfrestningar när de spelar och tränar i extremhettan i England. Rekordvärmen kan både påverka omdöme och orsaka misstag.
– Blir spelaren tillräckligt uttorkad kan hon svimma, säger Henrik Sjövall, professor i fysiologi vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

Extremvärmen har de senaste dagarna slagit till mot Storbritannien och stora delar av England där fotbolls-EM pågår.

På måndagen utfärdade den nationella vädertjänsten Met Office en så kallad "röd varning" för extrema temperaturer. En varning som kvarstår under tisdagen, bland annat runt Chester där Sverige har sin EM-bas. På tisdagen noterades den högsta temperaturen någonsin i landet, 40,2 grader Celsius, skriver Met Office på Twitter.

I extremhettan avslutades gruppspelet på måndagskvällen. Den svenska truppen förbereder sig i Chester, söder om Liverpool, inför EM-kvartsfinalen mot Belgien på fredag i Leigh.

Henrik Sjövall är professor i fysiologi vid Göteborgs universitet. Han säger att hettan utsätter de aktiva för stora påfrestningar.

ANNONS

"Hopplös ekvation"

– Kroppen kan få en hopplös ekvation att lösa. Blodet behövs på flera ställen, samtidigt både i löpmusklerna och i huden, säger han.

När det är varmt och man anstränger sig genererar kroppen värme.

– Spelarna avger nämligen en himla massa värme när de spelar fotboll.

Människan har två sätt att försöka kyla ner sig. Det ena är att skicka mycket blod till huden och på det sättet sänka kroppstemperaturen.

– Om luften runt oss är varm, till och med varmare än kroppstemperaturen, så fungerar inte det. Och inte heller om blodet behövs på annat håll i kroppen, till exempel i löpmusklerna, säger Henrik Sjövall.

Det andra sättet är att utnyttja vatten som avdunstar. Människan svettas då kopiösa mängder. Men samtidigt förloras vätska och det har också ett pris, konstaterar Henrik Sjövall.

Ingen större fara

– Blir spelaren tillräckligt uttorkad kan hon svimma. Hjärtat går i någon sorts baklås om det inte får tillräckligt med blod.

Men det händer inte när man springer.

– När benen arbetar pumpar de blod till hjärtat, men efteråt när man slutar använda sina muskler kan trycket falla och då ramlar spelaren i backen.

Hettan och vätskebristen kan också påverka på andra sätt. En uttorkad spelare löper större risk att göra misstag och uttorkning kan påverka en spelares omdöme.

ANNONS

– Man (publiken) sitter på läktaren och undrar hur i helskotta hon kunde göra en sådan miss, säger Sjövall.

Han anser ändå inte att det är någon större fara att spela i extrem värme.

– Tränare och de medicinska teamen är duktiga och de ser till att spelarna är uppvätskade och har en bra, lagom salthalt i blodet. Och spelarna själva har lärt sig hantera det där, de vet när de måste dricka, säger han.

Blir svalare

EM-arrangören, det europeiska fotbollsförbundet Uefa, har vidtagit åtgärder under mästerskapet på grund av extremvärmen och infört vätskepauser för spelare och domare under matcherna.

När Sverige spelar sin EM-kvartsfinal mot Belgien på fredag kväll i Leigh i närheten av Manchester, med avspark klockan 20 lokal tid, ser värmeböljan ut att ha klingat av och en temperatur på omkring 20 grader väntas.

– Då ser vi att den riktigt varma luften har passerat. Den har rört sig vidare från Storbritannien och kan komma att ligga över norra Sverige i stället, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

'Kroppen kan få en hopplös ekvation att lösa', konstaterar Henrik Sjövall, professor i fysiologi vid Göteborgs Universitet.
"Kroppen kan få en hopplös ekvation att lösa", konstaterar Henrik Sjövall, professor i fysiologi vid Göteborgs Universitet. Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget
Linda Sembrant får vätska av landslagsläkare Houman Ebrahimi under en träning vid EM-basen i Carden Park, Chester.
Linda Sembrant får vätska av landslagsläkare Houman Ebrahimi under en träning vid EM-basen i Carden Park, Chester. Bild: Adam Ihse / TT

Fakta: Värmerekord

Den hittills högsta temperaturen som uppmätts i Storbritannien är 40,2 grader Celsius och noterades på Londonflygplatsen Heathrow den 19 juli 2022. Det tidigare rekordet var från Cambridge den 25 juli 2019. Temperaturen var då 38,7 grader Celsius.

Värmerekordet i Sverige ligger på 38,0 grader Celsius och har uppmätts vid två tillfällen. Dels i Ultuna, utanför Uppsala, den 9 juli 1933 och dels i Målilla i Småland, den 29 juni 1947.

Källa: Met Office, SMHI.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS