Göteborg energi säger upp gasavtal: ”Det är för svårt”

I slutet av maj beslutade Göteborg Energi för att stoppa alla ny- och omteckningar av fasta gasprisavtal samt avtal med tillvalet biogas. Marknaden för naturgas och biogas är helt enkelt för svårprisad, menar bolaget.

ANNONS

Fastprisavtal på gas sägs upp på grund av världsläget. Bilden är från monteringen av gasledningar till Nordstream 2.
Fastprisavtal på gas sägs upp på grund av världsläget. Bilden är från monteringen av gasledningar till Nordstream 2. Bild: Johan Nilsson/TT

Det oroliga världsläget fortsätter att skapa oreda, samtidigt som inflationen skenar i stora delar av världen.

På grund av osäkerheten och prissättningssvårigheter på gasmarknaden har Göteborgs Energi valt att stoppa alla ny- och omteckningar av fastprisavtal på naturgas samt avtal med tillägget biogas. I ett utskick daterat till den 25 maj meddelade bolaget detta för 140 berörda kunder.

– I och med marknadssituationen gör vi bedömningen att det är för svårt. Det är helt enkelt inte möjligt att prissätta fastprisavtal på ett rimligt och bra sätt för alla, och det är därför vi just nu inte kan erbjuda liknande avtal, säger Johan Ellison, produktansvarig för gashandel vid Göteborg Energi.

ANNONS

Tillsvidareavtal införs

Hur länge stoppet gäller vet inte Ellison, som menar att bolaget ser över situationen löpande. Avtalen kommer att sluta gälla den 31 augusti. Om de berörda kunderna inte väljer ett annat gasavtal innan dess kommer ett tillsvidareavtal med anvisat pris börja att gälla den första september.

Johan Ellison, produktansvarig för gashandel vid Göteborg Energi.
Johan Ellison, produktansvarig för gashandel vid Göteborg Energi. Bild: Privat

Enligt Ellison har ingen kund hittills hört av sig, varken för klagomål eller byte av gasavtal.

– Gasen kommer inte att stängas av, men det är viktigt att de berörda kunderna kontaktar oss, säger han.

Hur kunderna kommer att drabbas ekonomiskt är svårt att säga, enligt Ellison.

– En del av de berörda kunderna har kanske haft ett väldigt lågt pris, i jämförelse med dagens prissättning på det rörliga avtalet. Men alla avtal är individuella, så det är svårt att säga.

Göteborg Energi: Kan vara gas från Ryssland

Sverige har ingen egen gasproduktion, och Göteborg Energi hämtar gasen som går till kunderna från Danmark. Till skillnad från biogasen är naturgasen inte ursprungsmärkt, vilket gör det svårt för Johan Ellison att svara på huruvida naturgasen som används i Göteborg med omnejd kommer från Ryssland eller inte.

– Vi har inga betalningsströmmar eller bilaterala avtal med Ryssland. Men rysk gas kommer ju in i Europa via gasledningsnätverken, och hur stor den andelen är vet jag inte eftersom det är en gemensam infrastruktur. Det gör det svårt att identifiera var gasen kommer i från, säger han.

ANNONS

Priset på naturgas har ökat kraftigt det senaste året. I juni i fjol var månadssnittet vid den danska gasbörsen 300 kronor per megawattimme för naturgas. I år är motsvarande siffra 1 600 kronor.

Biogaspåslaget läggs på naturgaskostnaden. Även detta påslag har ökat i pris och kostar i år det dubbla jämfört med föregående år.

LÄS MER:Jättesatsningen i Mölndal ska bli dubbelt så stor

LÄS MER:Så mycket dyrare blir maten på midsommar

LÄS MER:Köpet klart – ett steg närmare flytt av Stena-terminalerna

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS