Gunilla Bergström Alfons Åbergs "mamma", föll direkt för Fröhuset.
Gunilla Bergström Alfons Åbergs "mamma", föll direkt för Fröhuset.

Gunilla Bergström krävde själv att affären hölls hemlig

ANNONS
|

– Det var ett krav från min sida, säger Gunilla Bergström.

Kommunalrådet Marina Johansson (S) försvarade i fullmäktigedebatten den diskreta handläggning, som bland annat innebar att brev inte diariefördes och att politiker som undrade vad som var på gång inte fick svar på sina frågor.

- Detta har fått lov att vara lite annorlunda. Det handlar om författarens önskemål om diskretion, sa Marina Johansson.

Författaren Gunilla Bergström säger att hon inte är någon hemlighetsmakare och förklarar att det var ett ”spontant, uttryckligt och praktiskt krav från min sida att först få fram underlag så att projektet skulle vara ekonomiskt hållbart”.

ANNONS

- Så att man inte lovar något som sedan inte blir av, säger hon.

Gunilla Bergström träffade Anneli Hulthén och andra för att diskutera Alfons Åbergs kulturhus många gånger från våren 2009, långt innan ärendet blev officiellt.

Gunilla Bergström vill nu ägna sig på heltid åt sitt konstnärskap. Därför har hon överlåtit sitt bolag Bokmakaren, som äger rättigheterna till Alfons Åberg, till sin familj – sonen Pål Andersson, systerdottern Sofia Torell och svågern Michael Treschow. Familjen har också kontroll över den nybildade stiftelsen Alfons Åbergs kulturhus.

I styrelsen sitter bland andra Gunilla Bergströms syster Lena Treschow Torell.

- Idén var strålande, säger Lena Treschow Torell. I diskussionerna Gunilla hade med Anneli Hulthén var Anneli väldigt mån om barnkulturen i Göteborg. Man tyckte att detta skulle passa väldigt bra för att lyfta barnfrågorna.

ANNONS