En enda valfråga – Orbán eller ingen Orbán

I många år har Ungerns premiärminister Viktor Orbán stått nära Putin, både personligt och politiskt. Under sin premiärministertid har han hunnit ändra konstitutionen, stänga ute flyktingar med taggtrådsstängsel, göra sig av med de flesta oberoende medier i landet och instifta anti-hbtq-lagar. Nu går landet till val och en opposition från yttersta högern till yttersta vänstern har gått samman för att en gång för alla göra sig av med Orbáns supermajoritet.

ANNONS
|

Sedan 2010 har partiet Fidesz med Viktor Orbán i spetsen som premiärminister styrt Ungern längre och längre bort från ett liberalt och demokratiskt land.

Tillsammans med Polen har landet blivit EU:s sorgebarn och det kommande valet kan bli mer avgörande än någonsin för Ungerns framtida politiska bana, inte bara i relation till EU men också i relationen till Ryssland.

Under söndagen den 3 april går ungrarna till val och det kretsar i princip kring en enda fråga – Orbán eller inte Orbán.

För att göra sig av med den sittande premiärministern och hans partis supermajoritet i parlamentet har sex oppositionspartier från socialister, socialdemokrater, gröna partier, centerpartier och det tidigare högerextrema partiet Jobbik gått samman under en, i princip, partilös katolsk-konservativ oppositionsledare vid namn Péter Márki-Zay.

ANNONS

– Det är som att Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och flera partier däremellan skulle gå samman för att försöka vinna över Moderaterna, säger Sara Svensson, docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad som disputerade vid Central European University i Budapest.

Vägen fram till att göra sig av med Orbán är dock allt annat än enkel. I och med Fidesz stora majoritet i parlamentet har man lyckats ändra både konstitutionen och valsystemet för att göra det svårare för andra partier att få platser i parlamentet. I det nuvarande valsystemet tillsätts en majoritet av alla parlamentsplatser utifrån att enskilda valdistrikt röstar fram en parlamentsledamot, liknande det brittiska valsystemet.

Sara Svensson är docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad som disputerade vid Central European University i Budapest.
Sara Svensson är docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad som disputerade vid Central European University i Budapest. Bild: Högskolan i Halmstad

– Det är ett valsystem som gynnar det största partiet. Den enda möjligheten att få till ett regeringsskifte har därför varit att gå samman och bilda en gemensam opposition. Trots att det har varit lite slitningar i oppositionen lyckades de ändå få till ett primärval för att utse en gemensam kandidat och bara det är ett gott betyg. Frågan är väl hur de ska lyckas enas kring politiska beslut om de skulle vinna valet. Det kommer inte bli lätt, säger Sara Svensson.

Använder vaccinationsregistret för propaganda

Men det är inte bara valsystemet som ställer till det för oppositionens chanser att få till en majoritet i parlamentet. I många år har Orbán använt både media och staten för att sprida propaganda, smutskasta oppositionen och få folket på sin sida. Fidesz, som bildades redan 1988 var från början en vänsterliberal studentrörelse i opposition mot den dåvarande kommunistiska regimen. Under de senaste två decennierna har partiet blivit alltmer nationalistiskt och invandringsfientligt. Det har anklagats för att undergräva rättsstaten och 2018 röstade en majoritet i Europaparlamentet för att utreda om Ungern bryter mot EU:s gemensamma värderingar.

ANNONS

– Orbán är en skicklig politiker och han har såklart en bas med väljare som stödjer honom och hans ideologi. Han tilltalar framförallt folk som som står för en traditionell familjebildning och som vill ta avstånd från kommunisttiden. Men det som Fidesz också gjort är att man verkligen utnyttjat staten för att sprida reklam och påverka människor, säger Sara Svensson.

Hon tar upp ett exempel där den nuvarande regeringen använt vaccinationsregistret i landet för att sprida information direkt till invånarnas mejlinkorgar. Alla som registrerat sig för att ta covid-vaccinen har också kunnat välja om man vill ha information från staten om covidsituationen i landet.

– Sedan dess har man fått mejl skickade till sig som först handlade om pandemin och hur bra regeringen skötte saker, men nu kan det handla om lite allt möjligt. I bland står det kommer från staten men ibland står det att det kommer direkt från Viktor Orbán. Senast i dag fick jag ett mejl som handlade om veckans toppmöten i Bryssel, säger hon.

Sara Svensson läser upp mejlet som ser ut att komma direkt från premiärministern. I mejlet står det bland annat att Ukrainas president Zelenskyj talat direkt till Ungern under toppmötet i Bryssel och att han bett Ungern att ställa sig bakom förslaget om energisanktioner mot Ryssland och också bett Ungern att bidra med vapen till Ukraina.

ANNONS

– Orbán gör det dock tydligt i mejlet att Ungern inte vill dras in i konflikten och att man varken vill ställa sig bakom energisanktioner eller tillåta att vapentransporter till Ukraina att går via Ungern, säger hon.

Vill inte ”reta upp” Ryssland ännu mer

Orbáns nära relation till Putin och Ryssland har varit en avgörande fråga inför valet. I samband med att Ryssland invaderade Ukraina trodde många experter att den goda relationen med Putin skulle kunna stå Orbán dyrt. I stället har han utnyttjat situationen genom att peka på oppositionens brist på erfarenhet och den ideologiska splittring som finns mellan oppositionspartierna.

– Han har försökt trycka på att oppositionen skulle bedriva en ansvarslös politik där man skulle stödja Ukraina till vilket pris som helst. Även om han initialt ställde sig bakom EU:s sanktionspaket så har han inte velat gå lika långt som en del andra EU-länder. Hållningen verkar vara att man inte vill ”reta upp” Ryssland ännu mer, säger Sara Svensson.

”Låt oss bevara freden och säkerheten i Ungern” står det på Fidesz valkampanjer.
”Låt oss bevara freden och säkerheten i Ungern” står det på Fidesz valkampanjer. Bild: Tamás Sóki

Orbáns skrämselretorik verkar ha nått fram till en del väljare. I valundersökningar som gjordes innan kriget bröt ut såg det ut att vara jämt mellan Fidesz och oppositionen. Undersökningar som gjorts efter kriget visar dock att Fidesz har några procents övertag, rapporterar Al Jazeera.

ANNONS

– Jag kommer rösta på Fidesz, för jag vill ha fred, inte krig. Jag har inget som helst för oppositionen, säger Melinda, 53 och berättar att ekonomisk trygghet och förtroende för politikerna är det viktigaste för henne.

Flera personer som GP pratar med vill dock se en politisk förändring.

– Jag kommer rösta på oppositionen för vi behöver en förändring i politiken. Det är viktigt att Ungern står nära EU och demokrati är viktigt för mig, säger Tifani, 21.

Även József, 72, säger att han också kommer rösta på oppositionen.

– Jag har fått nog av politiken som bedrivits de senaste åren och vill ha en förändring, säger han.

Ska folkomrösta kring anti-hbtq-lag

Mycket i Orbáns politik kan liknas vid den politik som länge bedrivits i Ryssland. Även om man i Ungern inte gått lika långt som i Ryssland med att stänga ner oberoende medier så kontrollerar makthavarna i landet runt 80 procent av all landets media. Precis som i Ryssland infördes också, så sent som 2021, en lag i Ungern som förbjuder ”främjandet av homosexualitet eller könsbyte till minderåriga”. Lagen har fått skarp kritik av EU-kommissionen.

I samband med valet kommer därför Ungern också att ha en folkomröstning där invånarna får svara på fyra ja och nej frågor som handlar om man vill tillåta skolan och andra institutioner att ”främja” och ”informera” minderåriga om homosexualitet och transsexualitet utan föräldrarnas godkännande.

ANNONS

– Vissa analytiker menar att man försöker använda hbtq-lagen för att ta fokus från andra frågor som inflationen, korruption och liknande. Man kan också tänka att man kommer använda resultatet av folkomröstningen som ett argument för att visa EU att folket stödjer lagen, säger Sara Svensson.

Enligt Tamás Dombos på Háttér, en ungersk organisation som arbetar för hbtq-personers rättigheter, är lagen och folkomröstningen bara en del av en bredare politisk kampanj för att demonisera hbtq-personer.

– Det skapar mycket rädsla och osäkerhet hos landets hbtq-personer. Många överväger att lämna landet för de känner att det inte finns någon plats för dem här och det är exakt det budskapet som den ungerska regeringen vill förmedla. Det är väldigt en väldigt skadlig retorik, framför allt för unga personer som försöker hitta sig själva och en gemenskap.

Háttér har inför folkomröstningen uppmanat folk att ogiltigförklara röstsedlarna genom att båda kryssa i "ja" och "nej" på frågorna som finns på röstsedeln.

– Frågorna är väldigt partiskt ställda och skulle Fidesz vinna valet och få tillräckligt mycket stöd via folkomröstningen för lagen så är vi oroliga att det finns en risk att man inför fler liknande lagar, säger Tamás Dombos.

LÄS MER:Zelenskyjs tuffa ord till Orbán

LÄS MER:EU agerar om hbtq-frågor i Ungern och Polen

LÄS MER:5 saker du bör veta om Fidesz och Viktor Orbán

ANNONS