Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ericssontoppar nekas ansvarsfrihet – valdes om

Över tio procent av Ericssons ägare röstade mot att ge telekomkoncernens styrelse och vd Börje Ekholm ansvarsfrihet på bolagsstämman. Men samma ägare stod bakom att välja om dem. Vissa ville frysa ledningens bonus, utan framgång.

ANNONS

– Vi tycker att man kan låsa in delar av bonusen till dess att det finns mer information, säger Emelie Westholm, Folksams ägaransvarige på stämman.

Men hon blev ganska snabbt överkörd av stämman på just den frågan.

Det var knappast festligt, folkligt och fullsatt när Ericsson hade kallat ägarna till stämma. Dels var den helt digital, dels var ämnet – mutade IS-terrorister i Irak – allt annat än roligt.

Huvudfrågan var ansvarsfrihet eller ej för styrelse och vd. Swedbank Robur, Cevian, Nordea Fonder, Första AP-fonden och Folksam var några av de större ägarna som röstade mot på den frågan.

Kan stämmas

Därmed nådde dessa ägare minimikravet tio procent, vilket krävs för att styrelsen och vd ska prickas. Innebörden är, förutom den rena förtroendeknäppen på näsan, att de berörda kan stämmas av ägarna för den skada de åsamkat bolaget.

ANNONS

Bakgrunden till att Ericssondirektörerna nu nekas ansvarsfrihet av ägarna är de avslöjade Irakmutorna och framför allt den bristfälliga informationen från Ericssonledningen om vad som egentligen händer/har hänt efter det.

"Eftersom vi inte har fått tillräcklig information", var den enhälliga invändningen från de kritiska ägarna.

– En sak som var tydlig tycker jag var att vd och ordförande verkligen gjorde allt för att försöka övertyga oss ägare om att de vill och kommer göra absolut sitt bästa för att få klarhet i de frågetecken som finns, men att vi måste ha tålamod i väntan på att de kan komma dit, säger Emelie Westholm till TT efter stämman.

"Bra och rimligt"

Aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker att utfallet i omröstningen är “bra och rimligt” eftersom det saknas tillräcklig information.

– Det finns alldeles för lite information för att det ska gå att bevilja ansvarsfrihet i det här läget, samtidigt som det inte finns tillräcklig information för att säga att styrelsens ledamöter inte förtjänar att bli omvalda, säger Olsson till TT efter stämman.

Men det fanns också flera ägare som ville fria, bland annat huvudägaren Investor.

– Baserat på den information vi har i dag har vi fullt förtroende för styrelse och vd, säger Investors vd Johan Forssell.

ANNONS

Bättre fria än fälla

AMF ville inte heller pricka styrelsen eller vd. Ägaransvarige Anders Oscarsson poängterar att ansvarsfrihetsfrågan handlar om verksamhetsåret 2021.

– Vi vet inte om de gjort något fel, och när i sådana fall eller vem som eventuellt gjort fel, säger Oscarsson som dock säger att det hela hade kunnat skötas bättre. Men:

– Bättre fria än fälla, säger han.

Men samtidigt föreslog samma ägare, som stunden innan nekat ansvarsfrihet, fortsatt förtroende för att styrelsen får fortsätta. Stämman godkände också valberedningens förslag till omval av hela styrelsen. Och eftersom styrelsen redan uttryckt sitt fulla förtroende för Börje Ekholm får han också fortsätta.

För hög bonus

Några ägare, bland andra Folksam och Första AP-fonden, tyckte att Ericsson-ledningen, med Börje Ekholm i spetsen fått bonusutbetalningar på felaktiga grunder. Detta eftersom aktiekursen, som bonusen delvis är beroende av, har gått starkare än vad den annars skulle ha gjort om Irak-affären varit känd.

– Vi kommer att rösta emot styrelsens ersättningsrapport, sade Folksams Emelie Westholm som föreslog att delar av bonusen därför borde hållas inne till dess att informationen kring Irakmutorna klarnar.

– De har varit för höga, säger Ossian Ekdahl, Första AP-fondens representant på stämman.

Men bolagsstämman godkände alltså ersättningsrapporten.

Fakta: Största ägarna

Ericssons kapitalmässigt största ägare (vid årsskiftet och med reservation för affärer sedan dess):

Investor 8,0 procent

Cevian 4,5 procent

Black Rock 4,1 procent

Swedbank Robur Fonder 3,9 procent

Primecap 3,2 procent

Industrivärden 2,6 procent

The Vanguard Group 2,4 procent

AMF 1,9 procent

Fakta: Börsraset

För en och en halv månad sedan tvingades Ericsson erkänna Irakmutorna, i spåren av att det internationella journalistnätverket ICIJ kommit över en intern Ericssonrapport från 2019 som till dess hållits hemlig.

Sedan 10 februari, ungefär då det började sippra ut uppgifter om Irak-affären, har Ericssons samlade börsvärde tappat närmare 100 miljarder kronor till ett dagsvärde på cirka 290 miljarder.

Per aktie har kursen tappat från 116 kronor 10 februari till i dag, 29 mars, cirka 86 kronor.

ANNONS