USA:s tidigare president, Donald Trump, tillåts inte längre på de stora sociala medieplattformarna.
USA:s tidigare president, Donald Trump, tillåts inte längre på de stora sociala medieplattformarna. Bild: Meg Kinnard

Hur ska vi förstå Trump om han censureras bort?

På kort tid har flera händelser i den digitala sfären aktualiserat frågan om yttrandefrihetens villkor på nätet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Inom loppet av 24 timmar hade killarna i Youtube-kollektivet ”Nelk boys” fått över fem miljoner visningar på sin video där de intervjuar USA:s tidigare president Donald Trump. För att vara en Trump-intervju var det inget märkvärdigt innehåll, utan det var det gamla vanliga budskapet. USA är åt helvete. Joe Biden gjorde en katastrofal reträtt från Afghanistan. Endast Trump förstår Putin. Och inget samtal med Trump är komplett utan den tidigare presidentens förrädiska lögner om att Biden och Demokraterna valfuskade i november 2021. Han avslutade intervjun med att förutspå att Youtube skulle radera videon.

24 timmar och miljontals visningar senare hade Trump fått rätt. Videon stred tydligen mot Youtubes användarvillkor. Lögner och desinformation om det amerikanska valet 2020 får nämligen inte spridas på plattformen.

ANNONS

Det är en anmärkningsvärd censuråtgärd. Donald Trump är blockerad från samtliga stora sociala medier-plattformar. Att han utgjorde ett hot mot den amerikanska demokratin med sina lögner om valfusk och bidrog till stormningen av Kapitolium den sjätte januari 2021 kan nog få förneka.

Men givet att han fortfarande utgör en maktfaktor inom amerikansk politik måste det vara möjligt att samtala med honom och ge allmänheten inblick i vad han tycker och tänker. Hur ska vi annars förstå Trump och den trumpism som smittat av sig på det republikanska partiet? Hur ska vi annars förbereda oss på en eventuell Trump-seger i presidentvalet 2024?

Censuren i sociala medier oroar och det ser tyvärr inte bättre ut när man betraktar hur plattformar som Facebook hanterar sina villkor för användarnas yttrandefrihet. I samma veva som Trump-intervjun togs bort från Youtube meddelade Facebooks moderbolag Meta att man gjort smärre justeringar av sina riktlinjer gällande hat och hets på sina plattformar. Nu skulle det vara tillåtet för användare att uppmana till våld mot ryska företrädare och uttrycka sina djupaste känslor kring den brutala invasion som Putinregimen hade inlett av Ukraina.

Tankar och uttryck som var förbjudna i går var nu tillfälligt tillåtna. Så fungerar yttrandefriheten på världens största sociala medier-plattform. Facebooks ändring påminner om hur bolaget tidigare hanterade diskussioner om coronavirusets ursprung. Fram till häromåret var det nämligen förbjudet att på plattformen hävda att viruset kunnat ha sitt ursprung i ett kinesiskt laboratorium. Men i takt med att teorin togs allt mer seriöst av etablerade mediekanaler ändrade Facebook sina riktlinjer.

ANNONS

Uppmana till våld mot ockupanter? Diskutera teorier om hur ett virus spridits? Allt detta ska givetvis inte göras på nåder av Facebook-bossen Mark Zuckerberg och namnlösa mellanchefer i hans gigantiska bolag.

Men tyvärr har inga av de stora sociala medier-plattformarna upprättat konsekventa, transparenta och rättvisa villkor för sina användare. Bolag som Facebook tycks i stället ha skapat riktlinjer som diskriminerar åt höger eller vänster, beroende på tidsanda och aktuella åsiktsströmningar. Konkurrenter som Twitter är inte heller bättre. Donald Trump är fortfarande blockad från plattformen men ryska ambassadsidor är fria att sprida Putinregimens krigspropaganda om ”nazister” i Ukraina. Varför så inkonsekventa?

I vår digitala tidsålder har techbolagen en enorm, närmast oinskränkt makt över vad vi som användare får uttrycka, publicera eller med vilka vi helt enkelt får samtala med. Det bör mana till eftertanke hos varje makthavare som bryr sig om yttrandefriheten. Ska det verkligen vara så här?

ANNONS