För drygt två år sedan började Kryssarklubbens Västkustkrets kontrollera uppblåsbara flytvästar. Här syns Ingemar Pålsson och Ove Thorin.
För drygt två år sedan började Kryssarklubbens Västkustkrets kontrollera uppblåsbara flytvästar. Här syns Ingemar Pålsson och Ove Thorin. Bild: Privat

Kryssarklubben har upptäckt över hundra farliga flytvästar

När återförsäljarna inte tog hand om de uppblåsbara flytvästarnas säkerhetskontroll tog Kryssarklubbens Västkustkrets saken i egna händer. Deras kostnadsfria hjälp har mötts av stort intresse och ett hundratal felande flytvästar har åtgärdats.

ANNONS

Svenska Kryssarklubben är en ideell förening för båtälskare med fjorton avdelningar runtom i landet. Deras Västkustkrets, med säte i Långedrag, började på eget initiativ kontrollera uppblåsbara flytvästar våren 2016. I dag har de hunnit med drygt 2 000 stycken.

LÄS MER: Uppblåsbara flytvästar kan ge falsk trygghet

Ove Thorin är ordförande för Västkustkretsens tekniska kommitté. Han berättar att sju-åtta procent av västarna som de kontrollerat inte hade fungerat om olyckan varit framme. I majoriteten av fallen satt gaspatronen som ska blåsa upp västen löst.

– Det är svårt att veta exakt vad som hade hänt så klart, tillägger Ove Thorin.

ANNONS

Han understryker att det generellt rör sig om "jättebra" flytvästar.

– Men det finns lite teknik i dem som gör att de kräver service varje år.

Alla får hjälp

Föreningens engagemang började efter en arbetsplatsolycka till sjöss 2013, då en person föll i vattnet med en uppblåsbar flytväst som inte fungerade. Enligt Ove Thorin tog tillverkaren då fram en särskild säkring och uppmanade återförsäljarna att modifiera befintliga flytvästar, men – för att göra en lång historia kort – så blev det aldrig, berättar han.

– Vi frågade tillverkaren om inte vi kunde få göra det. De var jättepositiva och skickade instruktioner och så vidare.

Även icke-medlemmar kan få hjälp med sin uppblåsbara flytväst hos föreningen. Hittills har de haft cirka 60 träffar som samtliga varit i stort sett fulltecknade. Själva kontrollen är gratis men föreningen säljer också saker som kan saknas på vissa flytvästar, exempelvis grenband.

– Besökarna går därifrån med sin flytväst helt uppblåst för att kontrollera att den är tät. Efter 24 timmar släpper man själv ut luften. De får också ett litet protokoll där man bockar i vad man gjort med västen, säger Ove Thorin.

Numera turnerar han och andra från Västkustkretsen till systerföreningar runtom i landet och hjälper dem att kontrollera uppblåsbara flytvästar. Han håller också föredrag om hur de och annat, som räddningsstegen, ska hanteras.

ANNONS

– Responsen har varit jättebra, säger Ove Thorin.

Just nu har flytvästhjälpen i Långedrag dock uppehåll eftersom Ove och många andra är ute till sjöss. Till hösten drar de igång igen.

ANNONS