Grekisk-ortodoxa kyrkan utreds av staten efter GP:s granskning.
Grekisk-ortodoxa kyrkan utreds av staten efter GP:s granskning. Bild: Collage/Stockholms stad/Alex Mavradis

Kyrka förde över miljonbelopp till ekobrottsling

Grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige utreds av staten efter larm om fiffel och misstänkta bedrägerier. Nu väljer ärkebiskopen att svara på delar av kritiken internt. Samtidigt visar GP:s granskning att 1,5 miljoner av kyrkans pengar förts över till ett privatkonto – tillhörande en nu dömd ekobrottsling.
– Det är något vi måste utreda, säger konkursförvaltaren Martin Bergman.

ANNONS

GP:s granskning av oegentligheter inom grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige samt kyrkans ärkebiskop Cleopas Strongylis, en av världens mäktigaste ortodoxa präster, har väckt starka reaktioner internationellt.

I granskningen slog ledande medarbetare, både före detta och nuvarande, larm om pengar som försvunnit, maktmissbruk, hemliga husaffärer och misstankar om ekonomisk brottslighet. Granskningen visade också att kyrkans ärkebiskop tidigare utretts för misstänkta fiffel med pengar i USA. Efter granskningen har den statliga myndigheten för stöd till trossamfund (SST) initierat en utredning som ska undersöka hur kyrkan använt miljonbidragen man årligen får från svenska staten.

LÄS MER:Myndigheten startar utredning av grekiska kyrkan

Cleopas Strongylis är metropolit av Sverige och Skandinavien.
Cleopas Strongylis är metropolit av Sverige och Skandinavien. Bild: Sanna Tedeborg

Kyrkans ärkebiskop Cleopas Strongylis har i flera månader vägrat svara på GP:s frågor. I ett internt mejl till sina församlingsmedlemmar har han dock nu valt att svara på enstaka frågor, där han även bifogat kvitton och dokument som han menar styrker hans påståenden.

ANNONS

Husaffär och renovering för miljoner väcker frågor

I mejlet menar han att anklagelserna mot honom och kyrkan inte stämmer. Bland annat hävdar han att samtliga affärer som gjorts skett med församlingens godkännande. Han förnekar också att han tidigare ska ha varit involverad i ekonomiska oegentligheter i USA och att han – trots flera vittnen som säger motsatsen – känt till att signaturer förfalskats i ett omtalat gåvobrev.

LÄS MER:Hemliga dokument: Ärkebiskopen utreddes för bedrägerier i USA

LÄS MER:GP avslöjar: Kyrkan skänktes bort – med förfalskat gåvobrev

– Han undviker att svara på de mest väsentliga frågorna. Men när det gäller det ekonomiska så stärker dokumenten bara våra misstankar om att saker inte går rätt till, säger en av biskopens nuvarande medarbetare som läst försvarsbrevet till GP.

Den stora frågan rör fortsatt en stor renovering av Sankt Georgios kyrka i Stockholm år 2019. I GP:s granskning pekade flera medarbetare ut en byggarbetare – som tidigare uppges ha ordnat fram svart arbetskraft åt kyrkan – som ska ha presenterat sig som byggledare vid renoveringen. Mannen som officiellt arbetar inom städbranschen har vägrat bekräfta att han utfört byggarbete för kyrkan under 2019. I december 2019 fångas han dock på bild tillsammans med biskopen uppe på kyrkans tak – båda iklädda varselväst och bygghjälm.

Bara månader efter renoveringen gick mannens bolag i konkurs med stora skatteskulder – som enligt konkursförvaltaren inte redovisat någon byggverksamhet alls under 2019.

ANNONS
I bilder från kyrkans tak år 2019 syns metropoliten tillsammans med den utpekade byggledaren.
I bilder från kyrkans tak år 2019 syns metropoliten tillsammans med den utpekade byggledaren.

Nu visar biskopens underlag att just den utpekade mannen faktiskt har tagit emot pengar från kyrkan – och att han skrivit en faktura till trossamfundet via ett annat städbolag – ett år efter att han fångats på bild i bygghjälm. Fakturan på närmare 300 000 kronor, för ”restorering, sanering, målning, m.m”, uppges enbart vara för arbetstid utan materialkostnader.

Gjorde miljonöverföring – till man dömd för ekobrott

Samtidigt visar underlaget från ärkebiskopen att kyrkan, i september 2019, även fört över 1,5 miljoner kronor till ett privatkonto – som GP nu kan avslöja tillhör en rumänsk medborgare som nyligen dömts för ekonomisk brottslighet i Sverige. GP:s granskning visar att mannen som mottagit pengarna nyligen dömts för bidragsbrott och att han dessutom begärts i konkurs av Skatteverket med stora skatteskulder och fordringar på över 2 miljoner kronor.

När GP ringer konkursförvaltaren som företräder Skatteverket och övriga fordringsägare är överföringen på 1,5 miljoner kronor från kyrkan till mannens privatkonto inget man känt till tidigare.

– Den här hantverkaren har en rejäl skatteskuld. Men att han fått in 1,5 miljoner på sitt privatkonto är nya uppgifter för mig, säger konkursförvaltaren Martin Bergman på Lofalk advokatbyrå.

Enligt underlag från biskopen ska transaktionen på 1,5 miljoner till hantverkaren ha varit en ”förskottsbetalning”.
Enligt underlag från biskopen ska transaktionen på 1,5 miljoner till hantverkaren ha varit en ”förskottsbetalning”.

Bara månader efter transaktionen började Kronofogden granska hantverkarens tillgångar, där Skatteverket kunde konstatera att mannen undvikit att betala närmare en halv miljon kronor i skatt. Vid konkursen fanns noll kronor på det aktuella privatkontot.

ANNONS

Handlingar från Norrtälje tingsrätt visar samtidigt att hantverkarens konkurs är direkt kopplad till kyrkorenoveringen. I förvaltarberättelsen uppger mannen att grekisk-ortodoxa kyrkan ”hade dåligt med pengar och inte kunde betala sin faktura” vilket ska ha lett till en förlustaffär för honom.

– Kyrkan ska ha varit anledningen att han gick i konkurs. Han uppgav att han tvingats ge kyrkan en rabatt på 400 000 kronor för att de inte kunde betala. Och att han tvingades kreditera fakturan och därför fick en stor momsskuld. Men att det skulle gått in 1,5 miljoner är inget jag fått höra förrän nu, säger konkursförvaltaren Martin Bergman.

LÄS MER:Ärkebiskopen köpte lyxhus – samtidigt som pengar försvann

Samtidigt som hantverkaren uppgett att grekisk-ortodoxa kyrkan haft dåligt med pengar och därför inte haft råd att betala för kyrkorenoveringen under hösten 2019, visar GP:s granskning att kyrkan bara veckor tidigare, i juni 2019, köpte ett omtalat lyxhus för nio miljoner kronor med kyrkans pengar. I mejlet till sina församlingsmedlemmar uppger ärkebiskop Cleopas Strongylis fortsatt att huset ska ha bekostats med inkomna ”donationer” – pengar som flera av hans nuvarande medarbetare fortsatt ifrågasätter var de kommer ifrån.

– Det går inte ihop. Biskopen säger till hela Skandinaviens församlingar att det saknas pengar till allt. Sen helt plötsligt köps det både lyxhus och görs miljonbetalningar till hantverkare som går i konkurs utan att betala skatt. Det är dags att kyrkan redovisar sina transaktioner i detalj, säger en högt uppsatt församlingsmedarbetare till GP.

ANNONS

LÄS MER:Myndigheten kallar till krismöte om misstänkta fifflet i grekiska kyrkan: ”Förkastligt"

Bara veckor innan den omtalade renoveringen av kyrkan 2019 köpte kyrkan en privat villa i Stockholms skärgård för nio miljoner kronor. Ett husköp som hölls hemligt för merparten av kyrkans medarbetare.
Bara veckor innan den omtalade renoveringen av kyrkan 2019 köpte kyrkan en privat villa i Stockholms skärgård för nio miljoner kronor. Ett husköp som hölls hemligt för merparten av kyrkans medarbetare.

Omständigheterna kring den brottsdömde hantverkaren och miljontransaktionen till honom väcker nu även frågor hos konkursförvaltaren.

– Det här är absolut något vi kommer vilja titta närmare på och ställa frågor om. Det är något vi får återkomma kring, säger Martin Bergman.

GP har sökt biskop Cleopas Strongylis och de aktuella hantverkarna. Ingen har återkommit för en kommentar.

GP granskar: Patriarkens högra hand

I granskningen Patriarkens högra hand granskar GP hur svenska statens miljonbidrag till trossamfund används, samt larm om fiffel och korruption inom grekisk-ortodoxa kyrkan.

Alla delar:

Del 1: Hot och försvunna skattepengar i grekiska kyrkan

Del 2: Köpte hemligt lyxhus – samtidigt som pengar försvann

Del 3: Utreddes för miljonstölder i USA – kyrkan lade locket på

Del 4: Kyrkan skänktes bort – med ett förfalskat gåvobrev

ANNONS