Talmannens ilska mot Miljöpartiet – föreslår Andersson igen

Talmannen Andreas Norlén beklagar och ber om ursäkt för regeringskaoset under onsdagen.
– Det hade kunnat undvikas, säger han och lägger skuld på Miljöpartiet. Talmannen föreslår nu att Magdalena Andersson (S) blir ny statsminister – igen. Samtidigt svarar MP:s språkrör Märta Stenevi på kritiken från talmannen.
– Jag blir lite förvånad, säger hon.

ANNONS
|

Under torsdagen samtalade talman Andreas Norlén med alla partiledare igen.

Anledningen är att Magdalena Andersson avgick som statsminister sju timmar efter att hon valdes, innan hon formellt hade hunnit tillträda. Detta till följd av att Miljöpartiet meddelade att man lämnar regeringen, då regeringens budget förlorade och den budget som M, KD och SD förhandlat fram i stället gäller. Detta på grund av att Centerpartiet släppt fram Andersson som statsminister – men inte hennes budget. En dramatisk dag i svensk inrikespolitik, minst sagt.

LÄS MER:Talmannen laddar för ny regeringskris: ”Tar eländen när de inträffar”

LÄS MER:Historiska beslutet – SD får inflytande över Sveriges budget

LÄS MER:Så reagerar omvärlden på Sveriges politiska kris

Ren S-regering

Efter samtalen landade Andreas Norlén i att återigen föreslå Magdalena Andersson som statsminister, men då för att leda en ren S-regering.

ANNONS

– Jag har fått besked om att samtliga partiledare står fast vid den uppfattning de hade, säger han.

Det innebär att S, MP, V och C kommer att ställa sig bakom Andersson även i en kommande omröstning, som kommer att ske på måndag. En ny regeringsförklaring, lista med ministrar som ska ingå i regeringen och skifteskonselj på Slottet, där Stefan Löfven formellt lämnar över till sin efterträdare väntas ske på tisdag.

Kritiserade MP

Talmannen inledde sin pressträff med att djupt beklaga det kaos som utspelade sig i riksdagen i går. Han var skarpt kritisk till Miljöpartiet som han menar borde ha informerat honom om sina villkor, att partiet skulle lämna regeringen om högeroppositionens budget skulle gå genom.

– Jag tycker de borde ha informerat mig, ansvaret för detta borde rimligen ligga hos den som har sådana förbehåll, säger Norlén.

Talmannen menade också att det som inträffade under onsdagen riskerar att skada förtroendet för riksdagen, det politiska systemet och de politiska partierna i allmänhet.

– Det gör att det politiska skeendet framstår som oförutsägbart, ologiskt och orimligt. Det är ju i grunden orimligt att riksdagen väljer en statsminister som sedan, sju timmar senare, avgår.

MP-profil: Vevar utan att veta

På frågan om inte också Magdalena Andersson, som tänkt regeringsbildare, borde ha vetat om detta – och i sin tur informerat talmannen sa han:

ANNONS

– Min bild är att hon blev lika överraskad som jag.

Kritiken från talmannen väckte omgående reaktioner i sociala medier. Borgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén (MP), surnade till och skrev:

”Sällan hört en talman som slirar så och på en ansvarsfråga” och tillade: ”Han vevar utan att veta vad som hänt.”

Stenevi: Förvånad

MP:s språkrör Märta Stenevi kommenterade under torsdagen kritiken från talmannen. Hon menar att hon blir ”lite förvånad”.

– Jag kan inte uttala mig om kritiken. Men vi har tagit ett ställningstagande utifrån att en regering behöver kunna styra, få igenom sin politik i kammaren och vi trodde in i det sista att vi skulle få genom vår budget. Den föll och vi tog därför beslutet att lämna eftersom vi inte ser att vi kan styra på en SD-budget, säger hon till reportrar i riksdagen.

Enligt Stenevi togs beslutet om att lämna efter statsministeromröstningen.

– Men vi hade haft en diskussion sista dygnen inför, när vi började få signaler på att C kanske svajade i sin inställning till vår budget. Men det var ingenting vi visste.

Vidare menar Stenevi att hon fick frågan om budgeten av talmannen men att hon vid det tillfället fortfarande såg goda möjligheter att få genom budgeten.

ANNONS

LÄS MER:Nu tar Magdalena Andersson över

LÄS MER:Magdalena Andersson – en ny Göran Persson

LÄS MER:

ANNONS