Torontos Pierre Engvall ligger steget före Montrealbacken Jeff Petry.
Torontos Pierre Engvall ligger steget före Montrealbacken Jeff Petry. Bild: Evan Buhler/AP/TT

Engvall förste svenska målskytt

Torontos svenskar levererade när laget tog sig an den kanadensiska rivalen Montreal på hemmaplan. Pierre Engvall blev den förste av NHL:s 71 svenskar att göra mål i årets säsong. Och William Nylanders mål blev avgörande i 2–1-segern.
– Det var väldigt speciellt, säger Nylander.

Torontospelarna hade inte mycket att klaga på när det gällde inramningen till säsongens första match.

Visserligen ägde en protest rum utanför Scotiabank Arena där hundratals protesterade mot vaccinationskrav som gjort att barn inte kunnat idrotta under organiserade former, men arenan var trots vaccinkrav för publiken nästintill fullsatt.

– Det känns som att det var så länge sedan som vi spelat framför supportrar senast. Så det var fantastiskt att ha dem i byggnaden, säger William Nylander leende vid presskonferensen efter matchen.

Han fick dessutom kröna säsongsperioden med det avgörande målet, en säkert placerad delikatess i högerkrysset.

Tredje perioden var bara minuten gammal när Nylander skrinnade in från avbytarbåset. Han fick en fin passning av Morgan Rielly och efter att ha avancerat några meter skickade han i väg skottet.

"Supersnabb och stark"

Men det var en annan spelare som blev den första av ligans 71 svenskar att göra mål den här säsongen. Nylanders lagkamrat Pierre Engvall knyckte till med handleden drygt halvvägs in i första perioden i numerärt överläge, och i trängseln framför mål letade sig pucken förbi Montreals burväktare Jake Allen, vilket innebar 1–1.

Backtalangen Rasmus Sandin var inblandad i förarbetet, och belönades med en assistpoäng.

Det var Pierre Engvalls första powerplaymål i NHL.

– Jag tycker att han har varit väldigt bra. Han är supersnabb och stark i forecheckandet och i numerärt underläge. Jag tycker att han har gjort ett jättebra jobb att kämpa sig in i truppen, säger Nylander.

Några minuter före det första svenskmålet hade Montreals Jonathan Drouin gett gästerna ledningen i den första helkanadensiska matchen i årets liga.

Ovetjkin femte bästa

Ett Washington, utan skadade Nicklas Bäckström, tog emot New York Rangers. Bäckström uppges ha problem med en höft, och kommer att missa minst ytterligare nio matcher.

Washington gjorde trots det processen kort med gästerna och vann till slut med 5–1, efter två mål och två assist av ryske storstjärnan Alexander Ovetjkin.

Med mål nummer två passerade Ovetjkin Marcel Dionne i antalet gjorda NHL-mål, och ligger därmed femma på listan med 732.

För Rangers del missade Nils Lundkvist säsongspremiären till följd av skada.

Vancouver föll på straffar mot Edmonton (2–3) efter att ha lyckats hämta upp ett 0–2-underläge i slutminuterna av den tredje perioden. Nyförvärvet Oliver Ekman Larsson gjorde sitt första mål för klubben när han stänkte in 2–1 assisterad av Nils Höglander, som även spelade fram Quinn Hughes till 2–2-målet.

Jakob Silfverberg och Isac Lundeström svarade för två assist vardera när Anaheim besegrade Winnipeg med klara 4–1. Rickard Rakell fastställde slutresultatet i den tredje perioden.