Börshuset.
Börshuset.

Dyr renovering väntar kvarteret Högvakten

ANNONS
|

Så fort kommunfullmäktige haft sitt sista möte i vår flyttar sammanträdessalen till Kronhuset. Börshuset, Stadshuset och de andra fastigheterna i kvarteret Högvakten ska få en grundlig renovering.

Fastigheterna på den norra sidan av torget är bland de äldsta byggnaderna i Göteborg. Två av dem uppfördes redan i mitten av 1700-talet. Börshuset kom till senare, i mitten av 1800-talet.

Men åldern har tagit ut sin rätt.

Samtliga hus har kraftiga sättningar.

- Om man ska bevara det över lång tid måste det grundförstärkas. Det har en utredning konstaterat, säger Mikael Blom, fastighetsutvecklingschef på Higab.

Det är ett mycket omfattande renoveringsprojekt som nu sätts igång. Det kommer att ta omkring tre-fyra år innan allt är klart.

ANNONS

I tilläggsbudgeten för Göteborgs stad föreslår den rödgröna majoriteten att Higab får ett tillskott på 225 miljoner kronor – alltså 90 miljoner kronor mer än vad hela renoveringen av rådhuset stannade på – bara för grundförstärkningen.

- I praktiken river man bottenplan invändigt, sedan går man in och slår olika typer av konstruktionslösningar – det kan vara pålar eller förband – för hela kvarteret, säger Mikael Blom.

Vanskligt projekt

Men att gå in och påla in en befintlig, och flera hundra år gammal byggnad, är ett vanskligt projekt. Higab har haft inne konsulter som tittat på projektet. Man har diskuterat tänkbara metoder och tillvägagångssätt.

- Sedan kommer man att behöva ta de slutliga besluten när man väl kommit ned, konstaterar Mikael Blom.

Vad är svårigheterna med det här projektet?

- Risken är framförallt att kostnaderna kan sticka iväg. Det är nog inga problem att lösa det rent tekniskt, men om man klarar att hålla ekonomin är en annan fråga.

Så slutnotan kan bli ännu högre än de 225 miljoner kronor som kommunledningen vill avsätta för grundförstärkningen. Mikael Blom säger att den är framräknad utifrån den kunskap som finns i dag.

Anneli Hulthén (S) är ordförande i kommunstyrelsen.

- 225 miljoner är mycket pengar. Därför beslutade vi förra året att få en second opinion på det underlag vi fick från Higab och stadsledningskontoret. En extern expert har kommit fram till att det är den kostnad som gäller om vi ska kunna renovera byggnaden på ett bra sätt.

ANNONS

Enligt Anneli Hulthén är kommunstyrelsen överens om satsningen.

- Högvakten är ju en kulturhistorisk unik byggnad i Göteborg och vi har beslutat att byggnaden ska bevaras för kommande generationer.

Husen sjunker

Jonas Ransgård (M) håller med. Att låta huset förfalla är inte ett alternativ. Grundförstärkningen och renoveringen måste göras eftersom huset sjunker, menar han.

- Jag hoppas också på att kunna frigöra yta. Om de förtroendevalda flyttar in i Rådhuset och Stadsledningskontoret i Högvakten, så frigör vi yta norr om Postgatan som kan bli bostäder eller hyras ut till andra aktörer. Men det är bara mina tankar, säger Jonas Ransgård.

Kostnaden på 225 miljoner finansieras via ett ägartillskott från Stadshus AB, som sedan den 1 januari i år är ägare till alla bolag i Göteborgs stad.

När grundförstärkningarna väl är gjorda väntar en större renovering av byggnaderna. Precis som rådhuset är de byggnadsminnen – så förutom att anpassa dem till en modern verksamhet och se till att de når upp till dagens krav på tillgänglighet, är det en faktor som måste beaktas.

Som GP tidigare berättat flyttar de politiker som i dag sitter i stadshuset in i rådhuset under helgen. Kommunfullmäktiges möten kommer att fortsätta hållas i Börshuset under våren. I höst flyttas de till Kronhuset, där de kommer att hållas fram till dess Börsen är renoverad.

ANNONS

Vilken verksamhet som får flytta in i stadshuset efter renoveringen är ännu inte klart.

Fakta: Så mycket kostar andra byggen

Renoveringen av Rådhuset: 135 miljoner

Om- och tillbyggnad av Stadsbiblioteket: Cirka 240 miljoner (öppnar för allmänheten den 23 april)

Rambergsvallen: 181 miljoner (ska vara klart i april 2015)

Angered Arena: 360 miljoner

Gamla Ullevi: 360 miljoner

ANNONS