Skolbiblioteket som håller världsklass

Stenungsund har ett skolbibliotek i världsklass, Härryda två medan storstaden Göteborg inte har något. "Jag hoppas verkligen att det blir fler i regionen", säger skolbibliotekarien Julia Karlsson.

ANNONS
|

Sedan fem år tillbaka delar fackförbundet DIK (Det kreativa facket) ut utmärkelsen "Skolbibliotek i världsklass". Utmärkelsen går i år till 25 skolor i landet där skolbiblioteket är en tydlig del av skolans pedagogiska vision och där skolbibliotekarien ingår som en given part i det pedagogiska arbetet. Biblioteket i Rävlanda, Härryda kommun, är med bland de 25. –Det är Julias (skolbibliotekarien) fel alltihop, skrattar Stella Åkermark som går i fyran. –Det här är det bästa biblioteket i världen, med de bästa bibliotekarierna, säger klasskompisen Tilda Enelund Lindén.

Eleverna fungerar som något av biblioteksassistenter efter skolan. De hjälper ofta till med att ställa böcker på rätt plats och att gallra vid behov. Intresset av att läsa är påtagligt vid GP:s besök. –Jag älskar att läsa. Gärna långa kapitelböcker om skräck, men serietidningar är också roliga, säger Julius Ekelin. Skolbiblioteket är en integrerad del av det ordinarie biblioteket på orten mellan Landvetter och Borås. Det är öppet varje vardag från morgon till kväll för såväl elever som övriga boende. –Så här borde fler kommuner tänka, för här hjälper vi varandra inom skolan och kulturen, med inköp, personal och lokalkostnader, säger Julia Karlsson.

ANNONS

Biblioteket i Rävlanda öppnade 2013. Två år därefter började Julia Karlsson sin tjänst. Tillsammans med skolans rektor och bibliotekschefen satte de sig då ner för att sätta mål för verksamheten. En tidig vision var att bli ett skolbibliotek i världsklass. –Mitt arbete handlar om att utveckla läsintresset och utveckla elevernas medie- och informationskunnighet. Eleverna blir mer källkritiska när de har ett fungerande skolbibliotek, säger hon.

Julia Karlsson menar att samarbetet med skolans lärare samt en engagerad rektor har en stor del i framgången. – Samarbetet är nyckeln till det hela, men också det svåra. Vi gör en plan för varje termin. I höstas jobbade exempelvis sexorna med källkritik, sociala medier och nätkritik, men givetvis ska det finnas utrymmen för spontana samarbeten också.

De skolbibliotek som i år kan kalla sig skolbibliotek i världsklass finns till stor del i södra Sverige, särskilt i Lund. Nösnäsgymnasiet i Stenungsund och Hulebäcksgymnasiet i Härryda ingår också i gruppen, men inget enda återfinns i storstäderna Stockholm eller Göteborg. –Utmärkelsen har fått stor genomslagskraft och omnämns i platsannonser till olika skolor. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra och det är långt kvar innan vi når en likvärdighet, säger Karin Ahlstedt, skolbibliotekarie och jurymedlem för utmärkelsen.

ANNONS

Fakta: Världsklasskriterier Ett skolbibliotek i världsklass är:

  1. en tydlig del av skolans vision.
  2. samverkar med skolledning och övrig personal kring elevernas lärande.
  3. stärker elevernas läs- och kommunikationsförmåga samt digitala kompetens.
  4. erbjuder stöd enskilt och i grupp.

Har skolbibliotekarier som:

  1. är effektiva inspiratörer för att öka läsfärdigheten hos eleverna.
  2. ger eleverna verktyg för källkritik.
  3. lär eleverna navigera i informationsflödet och hantera sin digitala identitet.
  4. är navet i den digitala kunskapsskolan.
ANNONS