Ett av Geminidernas stjärnfall, över den belarusiska byn Zagorje. Arkivbild.
Ett av Geminidernas stjärnfall, över den belarusiska byn Zagorje. Arkivbild. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Sverige snuvas på årligt stjärnfall

I natt är dags för den kraftiga meteorsvärmen Geminiderna – en höjdpunkt för många hobbyastronomer. Men i år ser det ut att bli svårt att få en skymt av skådespelet.

ANNONS

Varje år kring Lucia kulminerar Geminiderna – en svärm av meteorer som fått sitt namn då den på himlen ser ut att komma från stjärnbilden Gemini, eller Tvillingarna. Natten till den 14 december, alltså på måndagen, är den som mest aktiv och lättast att se.

Fenomenet orsakas av att jorden kolliderar med stoft, vilket orsakar en mängd stjärnfall – i Geminiderna så många som 100 per timme.

– Det är millimeterstora stoftkorn som far in i jordens atmosfär i hastigheter på runt 40 kilometer i sekunden. När de träffar luften bränns de upp och det ser ut som ljusstreck på himlen. Det är väldigt trevligt att se, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

ANNONS

Skön stol viktigt

Stjärnfallen inträffar inte bara på natten, men de syns förstås bäst det är mörkt. Den som vill bevittna fenomenet ska alltså ge sig ut när det blivit mörkt och gärna ut på landet. Inne på en stadsupplyst himmel syns betydligt färre meteorer.

– Ta med en skön stol, varma kläder och tålamod. Det bästa sättet att observera dem är med blotta ögat, säger Peter Linde, och tipsar om att det är störst chans att se stjärnfallen vid tvåtiden på natten eftersom stjärnbilden Tvillingarna då står som högst.

I år är det extra stor chans att se stjärnfallen bra, eftersom månen inte stör. För den hugade hobbyastronomen finns egentligen bara ett problem – molntäcket.

– På många sätt är det ett ovanligt lämpligt år för att se Geminiderna, om det bara vore klart, säger Peter Linde.

Kommer från Phaethon

Men på den fronten ser det mörkt ut.

– Finns det någon chans är det i västra Skåne, men det är verkligen en liten chans. Annars är det mulet i princip i hela landet, säger Anna Hjelmstedt, meteorolog vid SMHI.

Förra året var natten också mulen, minns Peter Linde.

– Det måste vara hyfsat klart för att man ska kunna se något. Men är det en klar timme tycker jag absolut att man ska ge sig ut att titta på detta, säger han.

ANNONS

Varifrån meteorskuren kommer var fram till ganska nyligen inte känt. De flesta liknande fenomen kan kopplas till en komet, men det verkar inte vara fallet med Geminiderna. I stället tror man att meteorsvärmen kommer från en asteroid, döpt till 3200 Phaethon.

Henning Eklund/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS