De röda områdena klassas i år som riskområden för att bli smittad av TBE av Västra Götalandsregionen.
De röda områdena klassas i år som riskområden för att bli smittad av TBE av Västra Götalandsregionen. Bild: VGR

Regionen varnar för nya TBE-områden i Göteborg

De senaste åren har antalet TBE-fall ökat kraftigt i regionen. Nu varnar Västra Götalandsregionen för nya riskområden i Göteborg med TBE-smittade fästingar – och för att sjukdomen kan bli bortglömd under coronapandemin.
– Blir man smittad riskerar man att belasta vården, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog.

ANNONS
|

Antalet TBE-fall har ökat kraftig i Västra Götaland under 2010-talet. De senaste tre åren har över 60 personer smittats om året, medan siffran under många år dessförinnan låg på cirka 20 fall per år.

– Det har ständigt ökat sedan 90-talet, men det har ökat markant de senaste åren, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare vid Västra Götlandsregionen.

De flesta som blir smittade av TBE i Göteborg har fått en fästing som bär på sjukdomen i ett riskområde, som Slottsskogen, Änggårdsbergen eller Sisjön. Men varje år tillkommer nya områden där sjukdomen sprider sig. Ett sådant område är Lilleby och Björlanda i Torslanda, där man enligt Västra Götalandsregionen i år sett en ökad spridning av TBE.

ANNONS

Samtidigt finns det inte några skarpa gränser kring riskområdena.

– Vistas man i närheten av de här områdena så kan det vara där det händer idag, säger Peter Nolskog.

Vaccinera sig mot TBE under corona

Men alla som vistas i skog och mark riskerar att bli bitna av en fästing som bär på sjukdomen och smittas och Peter Nolskog uppmanar därför till vaccinering mot TBE – framförallt under coronapandemin.

– Folk kan vara rädda för att vaccinera sig nu under covid-19, men man ska kunna vaccinera på ett säkert sätt utan att behöva trängas. Blir man smittad riskerar man att belasta vården, de som blir sjuka i TBE är oerhört vårdkrävande.

Fästingar rör sig mellan människor och däggdjur, men att fästingar skulle kunna sprida coronaviruset vidare till människor finns det inget som tyder på.

– Fästingen biter bara en gång per år, sen dröjer det i princip ett år innan den biter igen och så länge kan inte viruset finnas kvar i fästingen, säger Peter Nolskog och fortsätter:

– Det viktigaste är att tänka på att TBE också finns, inte bara corona. Det är lätt att glömma bort annat nu.

Antalet TBE-fall har ökat kraftig i Västra Götaland.
Antalet TBE-fall har ökat kraftig i Västra Götaland. Bild: JOHAN NILSSON / TT

TBE sprider sig från öst till väst

I Västra Götaland finns framförallt det största riskområdena av sjukdomen kring Åmål och Mellerud.

ANNONS

– Tidigare har det främst varit en spridning av TBE längs med Vänern och längs med kusten, men nu får vi mer och mer mellan kusten och de stora sjöarna.

Det allt varmare klimatet anses vara en faktor bakom ökningen av TBE. Samtidigt har sjukdomen genom åren förflyttat sig allt mer mot västra Sverige.

När Peter Nolskog först hörde talas om TBE var det en sjukdom som kom från Ryssland och som spred sig på östkusten, på Gotland och runt Stockholm. Sedan dess har sjukdomen fått fäste även på västkusten.

Och det kan vara fåglar som ligger bakom spridningen av viruset.

– En fästing suger blod på allt som har blod och just fåglar är det enda som kan förklara att smittan kommer såhär fläckvis, vi andra rör oss på marken, konstaterar Peter Nolskog.

Peter Nolskog tror att man i framtiden inte kommer behöva någon karta, utan att då kommer alla som vistas i naturen behöva vaccinera sig.
Peter Nolskog tror att man i framtiden inte kommer behöva någon karta, utan att då kommer alla som vistas i naturen behöva vaccinera sig. Bild: Pressbild

TBE kommer öka i framtiden

I år har man redan haft tre första fall av TBE i regionen, alla tre i Skaraborg. Men med en mild höst kan fästingsäsongen pågå in i november. Med klimatförändringarna finns det inget som tyder på att sjukdomen kommer minska, snarare tvärtom.

Peter Nolskog tror att man i framtiden inte kommer behöva någon karta, utan att då kommer alla som vistas i naturen behöva vaccinera sig.

ANNONS

– För 20 år sedan kunde jag säga i vilken buske man kunde smitta sig i, det kan jag inte längre, konstaterar han.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.

Det finns vaccin mot TBE. Du bör vaccinera dig om du bor eller vistas mycket i ett riskområde.

Vaccinet skyddar mot TBE och inte mot andra sjukdomar från fästingar, som till exempel Borrelia. Till skillnad från TBE orsakas Borrelia av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Det finns inte heller något vaccin mot borrelia.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS