Fallen med TBE-smittade ökar i Västra Götaland, samma i Göteborg och på västkusten. Och de kommer bara att fortsätta öka.
Fallen med TBE-smittade ökar i Västra Götaland, samma i Göteborg och på västkusten. Och de kommer bara att fortsätta öka. Bild: Smittskydd Västra Götaland

Smittskyddsläkare uppmanar till vaccinering mot TBE i regionen

Fästingar smittade med TBE ökar i Västra Götalandsregionen och i Göteborgstrakten. De har ökat så mycket att smittskyddsläkaren uppmanar boende i riskområdena att vaccinera sig. För att vara säker i sommar är det läge att vaccinera sig nu.

ANNONS
|

Tidigare höll sig fästingarna som bär på smittan TBE mest på östkusten, men nu är de allt fler i Västra Götaland. Åren 2017 och 2018 var rekordår i regionen med antalet smittade personer med TBE. Folk har smittats i norra Änggårdsbergen och i Slottsskogen. Och andelen fall i Göteborgstrakten och på västkusten ökar – och de kommer att fortsätta att göra det. Teorin är att de flyttat hit med fåglarna.

– De välklippta gräsmattorna är inte problemet utan högre gräs och buskage som man ger sig ut för att leta efter saker i till exempel. Då är det risk att smittas, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS

Detta gör att Smittskydd Västra Götaland nu går ut och rekommenderar boende i de nya spridningsområdena i regionen, både permanent- och sommarboende, att vaccinera sig mot den fästingburna smittan.

– Är man ute i skog och mark och bor i riskområdena, bör man vaccinera sig.

Kartan uppdaterad med riskområden

Smittskydd Västra Götaland har uppdaterat kartan över nya riskområden, där flera områden har tillkommit. TBE-smittan har hittats i Herrljunga, Alingsås och Lerum, Färgelanda, Lidköping, Lödöse och Tidaholm. Också i norra Uddevalla, västra Trollhättan mot Göta älv och nordöstra Alingsås vid sjön Mjörn har fått smittade fästingar.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.
Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare. Bild: Fotograf Thomas Harrysson AB

– Snart närmar det sig att vi mer kan säga var de inte finns, än var de finns.

Om man får in fästingar i huset är det liten risk att smittas för de trivs inte i torr värme. Men om man har sitt husdjur i sängen, och de har fästingar finns det en risk, men vanligast är att smittas i naturen.

Vad innebär TBE? Det är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan. Upp till en tredjedel får hjärninflammation. Det finns i dag ingen behandling mot TBE, men man kan undvika att bli sjuk genom vaccinera sig.

– Man får inte glömma att få fästingar är smittade med TBE, och få personer blir allvarligt sjuka om de blir sjuka. De som blir så sjuka att de hamnar i vården kan vara sjuka i flera år. De får 40 graders feber, blir omtöcknade, kan inte stå på benen. Efter några veckor blir de bättre, men ofta är de sjuka i månader eller år. Detta är anledningen till att vården rekommenderar att man vaccinerar sig.

ANNONS

Smågnagare sprider fästingar

Peter Nolskog säger att man även ska vaccinera barn som vistas i riskområdena. Barnen kan vaccineras från ettårsåldern.

Man brukar säga att rådjuren är de stora smittspridarna av TBE-fästingar, men det är fel enligt Peter Nolskog.

– De finns inte bara på rådjur, utan även på sorkar, ormar, grodor, fåglar och möss, främst är det smågnagare som sprider dem.

Ta bort en fästing som bitit sig fast så fort som möjligt.

Gör så här när du tar bort en fästing:

Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på ett apotek och i en del andra butiker. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut.

Försök att få med hela fästingen, men om en del blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.

Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Kontakta vården genast om du en tid efter ett fästingbett får svår huvudvärk, nackstelhet, ansiktsförlamning eller andra symtom på förlamning.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS