Göran A Persson, Bo Grinneby, Greig Olsen, Birgitta Johansson och Lene Lundberg vill ha en långsiktig utveckling som värnar om ortens karaktär.
Göran A Persson, Bo Grinneby, Greig Olsen, Birgitta Johansson och Lene Lundberg vill ha en långsiktig utveckling som värnar om ortens karaktär.

Kritik mot norsk exploatering

ANNONS
|

Strömstads kommun ska fatta sista beslutet den 17 juni. Det handlar om 150 campinghytter mitt bland bebyggelse och campingplatser. Dessutom ska Alf Ulven och bolaget Kungback AB bygga fritidshus på höjderna och servicebyggnader.

Protesterna har pågått länge och varit intensiva. Ortsborna har satt sin förhoppning till Strömstadspartiet som vann senaste valet. Men nu tycks en majoritet av politikerna vara överens och bara formaliteter är kvar.

Kustområdena i Strömstads kommun är redan hårt exploaterade. Campingplatser avlöser varandra längs strandlinjen tillsammans med ett antal områden med fritidshus.

Det är framför allt inkomster från norska semesterfirare som drar runt ekonomin. Sex sommarveckor ska finansiera verksamheten.

ANNONS

- Vi tror inte på att bygga 150 småstugor för uthyrning. Det kan inte bli lönsamt. Vi vill ha bebyggelse på året runt-basis, säger Birgitta Johansson i Kungbäck, en av dem som protesterat mot etableringen.

Vi står framför en före detta fotbollsplan. Gräset är tuvigt och har inte klippts på ett tag. Målstolparna rostar. På höjderna längs sidorna har skog avverkats. Det kom plötsligt utan information.

- Uppe i skogen som höggs ner 2004 fanns stigar som vi ofta använde, säger Harriet Roos.

När kommunen gjorde en fördjupad översiktsplan för området blev den godkänd av dem som bor i Kungbäck.

- Det var inga problem, den innehöll inte så stor utbyggnad utan det skulle ske försiktigt, säger Birgitta.

Hon håller upp en planskiss över Alf Ulvens hytteområde med byggnader från 35 kvadratmeter upp till 96 kvadrat för de större fritidshusen på höjderna.

- Vi gick med på en förtätning av husen i Stensvik och Vallen, helst med helårsboende. Skogen skulle inte röras utan lämnas intakt, säger Harriet Roos.

När den förre ägaren ville bygga på höjden blev det blankt nej på kommunen med hänvisning till att det saknades vatten och avlopp framdraget. När Alf Ulvens planer blev kända startade protesterna med namninsamling och insändare i lokalpressen.

ANNONS

- Vi sa ifrån direkt och på första samrådet kom vi mangrant, vi var över hundra som ställde upp på mötet, säger Birgitta.

Hon gick till och med med i Strömstadspartiet före valet för att påverka utbyggnadsplanerna och hamnade i miljö och byggnadsnämnden.

- Vi känner oss maktlösa och anser att en del turer varit märkliga. Bland annat vägrade moderaten Mats Holm justera ett protokoll. Mötet fick tas om och då hade han ändrat åsikt och röstade för exploateringen i Kungbäck.

I prospektet talas om båthamn. Längs ner syns viken mellan träden.

- Det finns inga båtplatser lediga och i viken finns inte utrymme för fler bryggor. Vi är oroliga för slitage på öarna utanför och överbefolkade badstränder. Vi vill värna om hela karaktären på området, säger Göran A Persson.

Ökad trafik och mer busliv är andra saker som Kungbäckborna ser framför sig när de 150 campinghytterna hyrs ut under sommarens mest intensiva veckor. Strömstadspartiet delar makten med bland andra socialdemokraterna som är för utbyggnad.

- Vi har röstat emot hela tiden och tycker inte det är bra med en så stor exploatering, säger Sören Eriksson, Strömstadspartiets starke man och ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Moderaten Mats Holm som gjorde en kovändning vill inte kommentera varför.

ANNONS

- Vi behöver få ordning på vatten och avlopp på Hogdalsnäset, säger Mats Holm.

Samma uppfattning har kommunstyrelsens ordförande Ronnie Brorsson (s).

- Vi är överens i partiet och för en utbyggnad. Men vi ska inte rösta förrän i juni och sedan kommer säkert beslutet att överklagas, säger Ronnie Brorsson.

ANNONS