Gustav Fridolin: Vore ett misstag att avskaffa språkrören

Gustav Fridolin varnar Miljöpartiet för riskerna med att avskaffa modellen med två språkrör.
Det före detta språkröret exemplifierar med att ett ledarskap som Ebba Buschs inte vore eftersträvansvärt.
– Med två språkrör blir det lite mindre av amerikansk politiksåpa och lite mer av svensk studiecirkel, säger han.

ANNONS
|

Inom Miljöpartiet rasar en intern strid om huruvida modellen med två språkrör ska avskaffas. Ikväll avslutas en rådgivande omröstning och resultatet kommer att meddelas på fredagen.

Före detta språkröret Gustav Fridolin, som numera jobbar som lärare på folkhögskola, varnar nu partiet för att skrota den unika språkrörsmodellen.

– Jag tror det är ett helt annat jobb som vi behöver göra för att människor ska se att de gröna svaren faktiskt är svaren på orättvisorna och kriserna som mänskligheten står inför. Inte hur många språkrör vi har.

Fridolin tror att ett delat ledarskap har betydligt fler fördelar än ett ensamt. Fördelen är att människor behöver sätta sig ner och mejsla ut en gemensam linje, enligt honom.

ANNONS

– Det blir lite mindre av amerikansk politiksåpa och lite mer av svensk studiecirkel. Jag tycker det är en ganska bra organisationsmodell, säger han.

<strong id="strong-94b2485e06cfd5bac6f306347df16f25">2015.</strong> Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin (MP) med Miljöpartiets språkrör, klimat- och miljöminister och vice stats­minister Åsa Romson (MP) på scenen i Almedalen under politikerveckan i Visby.
2015. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin (MP) med Miljöpartiets språkrör, klimat- och miljöminister och vice stats­minister Åsa Romson (MP) på scenen i Almedalen under politikerveckan i Visby. Bild: Marcus Ericsson/TT

Pekar på Ebba Buschs ledarskap

Han exemplifierar med Kristdemokraterna och säger att det inte alltid gått jättebra när Ebba Busch har pekat med hela handen och fört partiet i den riktningen som hon själv känner för. Ett sådant ledarskap är kanske inte så eftersträvansvärt, menar Gustav Fridolin.

– Om vi tittar på de kriser som andra partier är i idag så handlar de mycket om att man gjort tvära kast i samband med att man fått en ny partiledare, som pekar åt ett annat håll än tidigare. Den typen av gir uppifrån blir man lite mer vaccinerad från av ett delat ledarskap.

De interna kritiker som vill att Miljöpartiet avvecklar modellen med två språkrör pekar bland annat på att det skulle vara lättare att slå igenom med en ledare i dagens medieklimat.

Men Gustav Fridolin menar att man inte bara kan stirra sig blind på den aspekten.

– Delat ledarskap har en del fördelar som jag tycker vore synd om man lämnar, i en tro om att det skulle vara mycket lättare med ett språkrör. Tittar vi ut i världen så är det ganska vanligt med delat ledarskap i gröna partier och det finns inget som säger att det går bättre för de gröna partierna som valt att ha en ledare.

ANNONS
<strong id="strong-fa257b703efb4e7ac2fbd3e53cea9885">2015.</strong> Vice statsminister Åsa Romson (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att Sverige gör en vändning i asyl- och anhöriginvandringen och skärper migrationspolitiken. Förändringarna var ett försök att minska antalet asylsökande.
2015. Vice statsminister Åsa Romson (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att Sverige gör en vändning i asyl- och anhöriginvandringen och skärper migrationspolitiken. Förändringarna var ett försök att minska antalet asylsökande. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Tuff tid som språkrör

Gustav Fridolins egen tid som språkrör var kantad av motgångar. Partiet lyckades visserligen etablera sig som ett regeringsparti, fick igenom tunga gröna reformer och tog ansvar tillsammans med Socialdemokraterna.

Men det kom också med flera bakslag och tuffa kompromisser. Exempelvis valde Miljöpartiets valberedning att föreslå att Romson skulle bytas ut 2016. Det var resultatet av att MP:s stöd minskade och språkrörens förtroende dalade. Dessutom hade minnet av när Åsa Romson fick nära till tårar etsat sig fast hos väljarna, efter att regeringen i november 2015 stramade åt invandringen till Sverige – vilket förstås gick helt på tvärs med partiets egen politik.

Två år efter Romson lämnade valde Gustav Fridolin att inte ställa upp för omval och lämnade politiken. Även han med låga förtroendesiffror och ett svagt väljarstöd för partiet.

Om du skulle recensera din egen tid som språkrör: Delar du kritiken om att man inte lyckats gå igenom rutan med två språkrör?

– Nej, nej, nej. Det där var inte vad våra problem var.

– Jag tror att ledarskapet blir mänskligare om man kan dela på tv-debatterna i valrörelsen. Och när Miljöpartiet haft sina starkaste framgångar så har man ju haft flera språkrör. Det gör också att fler miljöpartister syns, blir kända och får ett förtroende hos befolkningen.

ANNONS
"Miljöpartiet måste visa att man är någonting annat än det politiska etablissemanget”, säger Gustav Fridolin om partiets utmaningar.
"Miljöpartiet måste visa att man är någonting annat än det politiska etablissemanget”, säger Gustav Fridolin om partiets utmaningar. Bild: Nils Petter Nilsson

Måste återvinna förtroendet

De största framgångarna brukar ofta tillskrivas språkrörsduon Peter Eriksson och Maria Wetterstrand som ledde partiet mellan 2002 och 2011. Det vill säga precis innan Gustav Fridolin och Åsa Romson tog över.

Peter Eriksson har ju nyligen sagt i en intervju att det inte är självklart att det är enklare att vara två?

– Ett delat ledarskap har sina fördelar och nackdelar. Den svenska studiecirkeln är inte alltid den snabbaste beslutsformen, men det kanske kan vara den bästa i alla fall.

– Jag tror att Peters språkrörstid blev väldigt mycket bättre av att han delade den med Maria. Och min blev bättre av att jag delade den med Åsa och Isabella (Lövin)

Om det inte är kommunikationen, vad i ligger då partiets bekymmer? Gustav Fridolin menar att åren som man lagt på det politiska gnetet har varit väl värt de reformer som MP har fått igenom – men det har också slitit.

– Miljöpartiet måste visa att man är någonting annat än det politiska etablissemanget som man en gång faktiskt bildades som alternativ till och som många människor tappat sitt förtroende för.

– Man måste visa att man är mer intresserad av makten att förändra, snarare än makten att förändra partiet.

ANNONS

LÄS MER:Bolund (MP): ”Jag har varit för ärlig och uppriktig”

LÄS MER:Avgörande vägvalet – MP kan skrota ena språkröret

LÄS MER:Spets eller bredd – nu ska Miljöpartiet välja väg

ANNONS