Bojkotten mot Marabou växer – företaget svarar

Petter Stordalens hotellimperium Strawberry, SAS, Norwegian, SJ och Svenska fotbollslandslaget bojkottar nu alla Marabous produkter efter att ägaren Mondelez hamnat på Ukrainas svarta lista. Livsmedelsbolaget skattade över en halv miljard kronor till ryska staten i fjol.

ANNONS
|

Allt fler nordiska bolag sällar sig till bojkotten mot chokladjätten Marabou, efter att ukrainska myndigheter satte amerikanska ägaren Mondelez på sin svarta lista för företag som stödjer Ryssland. Mondelez har både fabriker och försäljning i Ryssland, och ska enligt ukrainska myndigheter ha betalat över en halv miljard kronor i skatt till ryska staten i fjol.

SAS, SJ, Norwegian, Stordalens hotellimperium Strawberry och Svenska fotbollslandslaget bojkottar alla nu Marabou.

Hotellkejdan Strawberry bojkottar även chokladtillverkaren Freia, och alla andra varumärken som ligger under Mondelez paraply.

– Vi har beslutat att bojkotta Mondelez och kommer att ta bort alla deras produkter från våra hotell. Strawberry ska inte handla varor av aktörer som bidrar till Rysslands krig mot Ukraina, sade koncernchefen Torgeir Silseth, till norska tidningen VG.

ANNONS

Redan under lördagen började Strawberry ta bort Mondelez varor från sina 229 hotell.

LÄS MER:Så gick bojkotterna vi minns

En rad varumärken som finns i alla livsmedelsbutiker

Mondelez äger inte bara Marabou utan även en rad globala varumärken som finns i alla svenska livsmedelsaffärer som: O´Boy, Philadelphia, Tuc, Bassetts, Daim, Oreo, Belvita, Stimorol och V6.

Mondelez svenska pressavdelning kommenterar den växande bojkotten i ett pressmeddelande.

– Vi inser att detta är en emotionellt laddad fråga och respekterar omgivningens åsikter fullt ut, skriver Mondelez.

Samtidigt vill bolaget poängtera att Marabou är ett svenskt varumärke, med lokal produktion i Sverige och att man inte säljer några varor i Norden som är producerade i Ryssland. Inga varor exporteras heller till Ryssland.

Vidare skriver Mondelez att man har en begränsad verksamhet i Ryssland, har avvecklat alla nya kapitalinvesteringar.

– Mondelez har hela tiden fördömt det brutala kriget, samtidigt som vi hjälpt till att upprätthålla livsmedelsförsörjningen genom våra produkter, som är lagringsstabila livsmedel för vanliga människor, skriver man.

Bolaget kommer att fortsätta att överväga nödvändiga justeringar av verksamheten för att säkerställa full efterlevnad av internationella policybeslut och sanktioner.

– Det är både en mycket dynamisk och mycket oroande situation där kontinuerliga bedömningar görs, skriver Mondelez svenska pressavdelning.

LÄS MER:Ica i Skärhamn bojkottar Mondelez

LÄS MER:Efter kritikstorm: Klassiska chokladen kan tas bort från Lisebergs chokladhjul

LÄS MER:Utländska lyxbolag kvar i Ryssland trots sanktioner

LÄS MER:Absolut stoppar exporten till Ryssland efter kritiken

LÄS MER:Pernod Ricard drar sig ur Ryssland

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS