Utredningen kring Anna Spång-Lyngs död återupptas

Anna Spång-Lyng hittades död på familjegården i Falkenberg för över ett år sedan. Polisens teori var att hennes död var en olycka och utredningen lades ner. Detta har fått flera att kritisera polisens insats – bland annat Leif GW Persson. Nu kommer beskedet om att utredningen kring Anna Spång-Lyng återupptas, skriver Hallands Nyheter.

ANNONS
|

Till en början misstänktes det att Anna Spång-Lyng mördats på familjegården i Falkenberg. Men snart lades utredningen ner.

– Resultatet av obduktionen, de tekniska resultaten och omständigheterna på plats, allting talar för att detta var en olycka, sa då polisens förundersökningsledare Sverker Thorsson.

Polisens teori var att det var en självförvållad fallolycka.

– Det finns ingenting som säger att det skulle ligga ett brott bakom, sa Sverker Thorsson.

LÄS MER:"Varför dog vår dotter?"

GW kritiserade utredningen

Familjen kritiserade polisens beslut.

– Hon var mitt enda barn. Vi får aldrig Anna tillbaka men hon ska behandlas med respekt. Det här får inte hända någon annan, har hennes mamma Git Spång sagt.

ANNONS

Dessutom har en av landets mest erfarna kriminalutredare, Sonny Björk, kallat utredningen bristfällig och har berättatom små, röda stänk i Annas rum – som aldrig analyserats.

I förra veckan togs fallet upp i Veckans Brott. Då kritiserade även Leif GW Persson utredningen.

Han menade att flera spår hade slarvats bort.

– Man borde definitivt fortsätta att utreda. Det finns massor som är obesvarat, sa Leif GW Persson då.

– Jag vill påstå att huvuddelen av det man samlat in är obearbetat, fortsatte han.

LÄS MER:GW om Anna-fallet: "Sista ordet är inte sagt"

Förundersökningen återupptas

Nu har det beslutats att förundersökningen återupptas, skriver Hallands-Nyheter.

– Vi har återupptagit förundersökningen i ärendet. Vi kommer att göra en genomlysning vad som gjorts, vad vi borde göra och vad vi kan göra, säger Helena Trolläng, chef på utredningsenheten i Väst till tidningen.

En av anledningarna är just på grund av Veckans Brott.

– Men det var inte okänt för oss att familjen inte varit nöjda. Det är viktigt för oss att familjen känner att vi gjort allt för att utreda dödsfallet, säger Helena Trolläng, till HN.

Det är den regionala utredningsenheten i Väst som kommer att ansvara för den nya utredningen.I helgen var utredningsenheten på brottsplatsen och gjorde en ny teknisk undersökning.

ANNONS

– Inriktningen är att titta på allt som gjorts med nya ögon och vända på alla stenar,säger Helena Trolläng till HN och berättar att det kommer ta dagar eller kanske till och med veckor innan de vet mer.

LÄS MER:Stänken som aldrig analyserades under Anna-utredningen

Föräldrarna är lättade

Annas föräldrar beskriver en otrolig lättnad över polisens nya beslut.

– Nu kommer riktigt kvalificerade poliser och tittar på det med nya ögon och genomför det som skulle ha gjorts i oktober 2016. Förhoppningen är att vi kommer få några svar, säger Git Spång till HN.

De berättar för tidningen att teknikerna var på plats i flera timmar i helgen. Då gick de främst igenom Annas rum.

– Vi har haft rummet avspärrat hela tiden och fört logg vilka som varit inne i rummet. Därför kunde de göra den här undersökningen, säger Git Spång till HN.

"Jag bara skrek"

Det var på morgonen den femte oktober förra året som hennes mamma såg dotterns livlösa kropp på marken. Anna var fullt påklädd i vinterjacka, men utan skor på fötterna.

Kroppen låg några meter från en utbyggnad. Tvärs över kroppen låg en del av en vindskiva från taket.

– Jag bara skrek. Jag fick på en gång känslan av att det här är fel. Jag var helt säker på att någon hade gjort det här mot henne, har Git Spång berättat.

ANNONS

GP sökerHelena Trolläng

ANNONS