Stänken som aldrig analyserades under Anna-utredningen

Till en början misstänktes det att Anna Spång-Lyng mördats på familjegården i Falkenberg. Men snart lades utredningen ner. En av landets mest erfarna kriminalutredare Sonny Björk har kallat utredningen bristfällig och nu berättar han om små, röda stänk i Annas rum – som aldrig analyserats. – Är det blod så är det en omständighet som måste beaktas naturligtvis, säger han till HN.

ANNONS
|

På tisdagskvällen klockan nio sänds Veckans Brott i SVT. Ett inslag i programmet kommer att handla om den ifrågasatta utredningen efter att 32-åriga Anna Spång-Lyng hittades död på familjens konferensanläggning utanför Falkenberg.

Det var på morgonen den femte oktober förra året som hennes mamma såg dotterns livlösa kropp på marken. Anna var fullt påklädd i vinterjacka, men utan skor på fötterna.

Kroppen låg några meter från en utbyggnad. Tvärs över kroppen låg en del av en vindskiva från taket.

– Jag bara skrek. Jag fick på en gång känslan av att det här är fel. Jag var helt säker på att någon hade gjort det här mot henne, har Git Spång berättat.

ANNONS

LÄS MER:"Varför dog vår dotter?"

Utredningen lades ner

Gården spärrades av och en intensiv polisutredning startade. I fem dagar utreddes det officiellt som ett misstänkt mord men efter två månader lades utredningen ner.

– Resultatet av obduktionen, de tekniska resultaten och omständigheterna på plats, allting talar för att detta var en olycka, sa då polisens förundersökningsledare Sverker Thorsson.

Polisens teori var att det var en självförvållad fallolycka.

– Det finns ingenting som säger att det skulle ligga ett brott bakom, sa Sverker Thorsson.

LÄS ÄVEN:Polisen: "Det finns saker vi aldrig kommer få svar på"

Experten kritisk

Föräldrarnas sorg över att ha förlorat sin dotter blandades med ilskan och frustrationen de kände över polisens beslut.

– Innan det här hände hade jag ett grundmurat förtroende för polis och rättsväsende. Jag hade full tillit till att systemet fungerar. Men det gör det inte och det är också sorgligt, har Git Spång sagt.

Hon och Anna Spång-Lyngs pappa är inte de enda som är kritiska till utredningen. Sonny Björk, en av landets mest erfarna kriminalutredare, har granskat fallet med fokus på obduktionen och de kriminaltekniska analyserna.

– Det finns många frågor som det inte finns något svar på i utredningen. Man har definitivt inte uttömt alla möjligheter. Det kan finnas personer inblandade i det här, sa han till HN i somras.

ANNONS

LÄS MER:Expolisens kritik –punkt för punkt

Kritiken

Han har bland annat kallat kroppens placering, i förhållande till taket som polisen tror att Anna Spång-Lyng har fallit ifrån, som svårförklarligt.

Dessutom fanns skador som Sonny Björk menar kommer från någon form av trubbigt våld mot halsen och ansiktet.

Utöver detta fanns en hotbild mot Anna Spång-Lyng som närstående anser att polisen inte tagit på allvar.

LÄS MER:Polischefen: "Absurt och oförskämt"

Vad är det för stänk?

Men detta är inte allt. Inne i det rum där Anna Spång-Lyng bodde sista natten i livet har det hittats små röda stänk på ett par ställen. Stänk som aldrig har analyserats. Detta är kritik som kommer att lyftas fram av Sonny Björk under kvällens avsnitt av Veckans Brott, skriver Hallands Nyheter.

Han säger till tidningen att det rör sig om höghastighetsstänk, som kan uppstå när ett blodigt föremål utsätts för någon form av våld eller kraft.

Nu vill Sonny Björk få svar på om det är blodstänk.

– Ett sitter på väggen innanför dörren och där finns även en dragning på själva dörren. Sedan finns det också stänk på fönsterbänken vid fönstret som leder ut mot avsatsen. Är det blod så är det en omständighet som måste beaktas naturligtvis, säger han till HN.

ANNONS

Om förundersökningen inte öppnas igen kommer han att analysera stänken.

ANNONS