Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här är namnet på nya spårvagnsrösten

Snart blir det annat ljud i skällan. Den röst som anvisat passagerare på Västtrafiks bussar och spårvagnar de senaste åren ska bytas ut. Och nu har namnet på den nya syntetiska spårvagnsrösten korats.

Över 3 100 olika namnförslag har kommit in till Västtrafik efter att de utlyst en namntävling till den nya utropsröst som kommer att höras på bussar, spårvagnar och tåg i hela Västra Götaland-regionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många av förslagen hade fyndiga anspelningar och anknytningar till Västsverige. Men både Kålle, Ada och Glenn fick se sig slagna.

– Många namn som associeras med Göteborg har kommit fram, men rösten ska gälla kollektivtrafik i hela regionen. Vi ville inte bara utgå från Göteborgshumorn, säger Maritta Arvidsson, kommunikatör på Västtrafik.

Istället blev namnet ett helt annat. Den syntetiska röst som kommer informera regionens resenärer om nästa hållplats kommer att ha namnet - Tone.

– Juryn fastnade för namnet Tone.  Vår motivering är att namnet anspelar på att rösten följer en viss ton, vilket gör att namnet passar fint för Västtrafiks utropsröst, säger Maritta Arvidsson.

Andra förslag som det norskklingande namnet slog ut var andra fyndiga förslag så som Plingalill, Utropia och Stämm-Ann. Enligt Maritta Arvidsson var det många som ville ha ett könsneutralt namn på rösten. 

– Det kom in väldigt många kreativa förslag, säger hon.

Namnet på den nya utropsrösten kommer inte märkas av särskilt mycket för de resenärer som åker med Västtrafik. Utan det är snarare maskinen som producerar rösten som kommer att kallas för Tone.

GP har tidigare rapporterat om hur västsvenskarna fått rösta fram vilken röst det är som ska ljuda över hela regionens kollektivtrafik. Då deltog över 18 000 personer i omröstningen.

Läs mer: Ny röst på spårvagnen - vad borde den heta?

Den nuvarande spårvagnsrösten, Martin Kranz, tyckte själv att den nya rösten borde kallas Plåt-Liza.

– Det låter så typisk göteborgskt att inte ta saker på allvarlig och förringa saker, sa Martin Krantz då till GP.

Läs mer: Snart försvinner Göteborgs kanske kändaste röst

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.