Snart försvinner Göteborgs kanske kändaste röst

ANNONS
|

Det var2009 som en vän till göteborgaren Martin Krantz tipsade honomomatt Västtrafik sökte en ny röst till stadens bussar och spårvagnar. Martin Krantzskickade in ett röstprov - och blev utvald.

–De sa att de tyckte att jag lät lagom tyken, lagom göteborgsk, säger han.

Läs också: Ny röst på spårvagnen - vad borde den heta?

Han var då 28 år gammal och bodde i Stockholm. För att spela in rösten fick han stå i en inspelningsstudio i Gävle ochrabbla upp spårvagnsstationer, busshållsplatser och nummer två dagar i sträck. Sju år senare är det fortfarande hans röst som hörs i kollektivtrafikens högtalare.

ANNONS

– Det känns väldigt bra. Min dotter tycker att det är jätteroligt och även min son har börjat förstådet lite grand. Det händer ibland att jag halvslumrarpå bussen och hajar till när jag hör min egen röst, säger Martin Krantz.

"Sneglar och stirrar på mig"

Han bor numera på Hisingen med sin fru och sina barn och jobbar som ståuppkomiker och psykoterapeut. Många känner igen Martin sedan han uppmärksammatsav olika medier tidigare, däriblandGP. Men framför allt har hans röst möjligen blivit Göteborgs kändaste.

– Ibland när jag åker buss med familjen och pratar sneglar och stirrar folk på mig.Närmin röst överlappar utroparrösten hajar folk till, säger han.

Men dessa incidenterkommer snart vara ett minne blott. Nu ska hans röst bytas ut till en "omänsklig" kvinnoröst. Enligt Västtrafikblir det enklare med en syntetisk röst när namn på nya platser eller stationer ska spelas in.

FöreslårPlåt-Lisa som namn

Fram tills nu har Martin Krantzvarit tvungen att åka till en inspelningsstudio cirka fyra gånger per år för att spela in nytt material. Men han tycker ändå att det känns lite sorgligt att bytas ut.

– Fast det är en naturlig del av livet att allt byts ut. Jag tror att sådant här går i cykler. Om några år kanske de vill ha en göteborgare igen,säger Martin Krantz.

ANNONS

Han har inte riktigt någon åsikt om det nya rösten, men han har ett namnförslag.

– Plåt-Lisa tycker jag låter roligt. Det låter så typisk göteborgskt att inte ta saker på allvarlig och förringa saker. Den stora byggnaden bredvid Nordstan till exempel. Läppstiftet kallas det, säger Martin Krantz.

ANNONS