Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Snart försvinner Göteborgs kanske kändaste röst

  Martin Krantz har rösten som alla göteborgare har hört. Dag ut och dag in i sju år har han utropat stationer när vi åker spårvagn - nu ska hans röst bytas ut. – De tyckte att jag lät lagom tyken, lagom göteborgsk, säger han om varför hans röst valdes från början.

  Det var 2009 som en vän till göteborgaren Martin Krantz tipsade honom om att Västtrafik sökte en ny röst till stadens bussar och spårvagnar. Martin Krantz skickade in ett röstprov - och blev utvald. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – De sa att de tyckte att jag lät lagom tyken, lagom göteborgsk, säger han. 

  Läs också: Ny röst på spårvagnen - vad borde den heta? 

  Han var då 28 år gammal och bodde i Stockholm. För att spela in rösten fick han stå i en inspelningsstudio i Gävle och rabbla upp spårvagnsstationer, busshållsplatser och nummer två dagar i sträck. Sju år senare är det fortfarande hans röst som hörs i kollektivtrafikens högtalare. 

  – Det känns väldigt bra. Min dotter tycker att det är jätteroligt och även min son har börjat förstå det lite grand. Det händer ibland att jag halvslumrar på bussen och hajar till när jag hör min egen röst, säger Martin Krantz. 

  "Sneglar och stirrar på mig" 

  Han bor numera på Hisingen med sin fru och sina barn och jobbar som ståuppkomiker och psykoterapeut. Många känner igen Martin sedan han uppmärksammats av olika medier tidigare, däribland GP . Men framför allt har hans röst möjligen blivit Göteborgs kändaste. 

  – Ibland när jag åker buss med familjen och pratar sneglar och stirrar folk på mig. När min röst överlappar utroparrösten hajar folk till, säger han. 

  Men dessa incidenter kommer snart vara ett minne blott. Nu ska hans röst bytas ut till en "omänsklig" kvinnoröst. Enligt Västtrafik blir det enklare med en syntetisk röst när namn på nya platser eller stationer ska spelas in. 

  Föreslår Plåt-Lisa som namn

  Fram tills nu har Martin Krantz varit tvungen att åka till en inspelningsstudio cirka fyra gånger per år för att spela in nytt material. Men han tycker ändå att det känns lite sorgligt att bytas ut. 

  – Fast det är en naturlig del av livet att allt byts ut. Jag tror att sådant här går i cykler. Om några år kanske de vill ha en göteborgare igen, säger Martin Krantz. 

  Han har inte riktigt någon åsikt om det nya rösten, men han har ett namnförslag. 

  – Plåt-Lisa tycker jag låter roligt. Det låter så typisk göteborgskt att inte ta saker på allvarlig och förringa saker. Den stora byggnaden bredvid Nordstan till exempel. Läppstiftet kallas det, säger Martin Krantz. 

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.