Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Arkivbild: Kent Hallgren 

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ny röst på spårvagnen - vad borde den heta?

  Den nya rösten till Göteborgs spårvagnar har utsetts. Göteborgaren Martin Krantz röst ska ersättas med en syntetisk kvinnoröst utan dialekt. På söndag avgörs vad rösten ska "döpas" till.

  Snart kommer vi inte få höra den manliga stämman med göteborgsk dialekt på våra spårvagnar längre. Efter sju år ska rösten, som tillhör Martin Krantz, bytas ut - mot en omänsklig kvinnoröst. Den valdes ut genom en omröstning där 18 000 personer deltog. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det här engagerar mycket och många. Alla har olika åsikter. Några undrar varför den talar rikssvenska. Andra som bor på andra orter i Västsverige frågar varför den ska tala göteborgska, säger Mette Ramquist, presschef för Västtrafik. 

  Läs också: Snart försvinner Göteborgs kanske kändaste röst 

  Anledningen till att rösten byts ut är för att det ska gå enklare och ta snabbare att spela in nya hållplatsnamn. Istället för att be Martin Krantz bege sig till en inspelningsstudio kommer ändringarna kunna utföras elektroniskt. 

  – Det här är lite mer praktiskt när vi behöver byta namn på platser, hållplatser eller göra ändringar i trafiken, säger Mette Ramquist.

  Skicka in namnförslag

  Under veckan får man skicka in förslag till Västtrafik om vad den nya rösten ska heta. På onsdagseftermiddagen hade 3058 namnförslag trillat in. 

  – Det blir nog en salig blandning av förslag, men Göteborgare är ju kända för att ha mycket humor så min gissning är att det kommer in många skojiga förslag, säger Mette Ramquist. 

  Fram till söndag kan man lämna in förslag, efter det ska en jury hos Västtrafik utse en vinnare.

  – Vi kommer att gå igeom alla namn och känna efter vilket som känns rätt, säger Mette Ramquist. 

  Vid årsskiftet kommer den nya rösten att höras på stadens bussar och spårvagnar.

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.