Arkivbild: Kent Hallgren 
Arkivbild: Kent Hallgren 

Ny röst på spårvagnen - vad borde den heta?

ANNONS
|

Snart kommer vi inte få höra den manliga stämman med göteborgsk dialekt på våra spårvagnar längre. Eftersju år ska rösten,som tillhörMartin Krantz,bytas ut - mot en omänskligkvinnoröst. Denvaldes ut genom en omröstning där 18 000 personer deltog.

–Det här engagerar mycket och många. Alla har olika åsikter. Några undrarvarför den talar rikssvenska. Andra som bor på andra orter i Västsverige frågar varför den ska tala göteborgska, sägerMette Ramquist, presschef för Västtrafik.

Läs också: Snart försvinner Göteborgs kanske kändaste röst

Anledningen till att rösten byts ut är för att det ska gå enklare och tasnabbareatt spela in nya hållplatsnamn.Istället för att be Martin Krantz bege sig till en inspelningsstudio kommer ändringarna kunna utföras elektroniskt.

ANNONS

– Det här är lite mer praktiskt när vi behöver byta namn på platser, hållplatser eller göraändringar i trafiken, sägerMette Ramquist.

Skicka in namnförslag

Under veckan får man skicka in förslag till Västtrafik om vad den nya rösten ska heta. På onsdagseftermiddagen hade3058 namnförslag trillat in.

– Det blir nog en salig blandning av förslag, men Göteborgare är ju kända för att ha mycket humor så min gissning är att det kommer in många skojiga förslag, sägerMette Ramquist.

Fram till söndag kan man lämna in förslag, efter det ska en jury hos Västtrafik utse envinnare.

– Vi kommer att gå igeom alla namn och känna efter vilket som känns rätt, sägerMette Ramquist.

Vid årsskiftet kommer den nya rösten att höras på stadens bussar och spårvagnar.

ANNONS