Vittnen trädde fram tack vare präst - fick gärningsmannen fälld

25-åringen påstås ha skjutit ihjäl sin kompis, på dennes födelsedag, i en lägenhet i Kungsladugård i Göteborg. Avsiktligt eller ej? - Under rättegången har vittnesmål stärkt bilden av ett dråp, säger åklagaren. Anledningen - samvetet hann ikapp vittnet under den ihjälskjutna vännens begravning.

ANNONS
|

Under torsdagsförmiddagen föll domen efter dödsskjutningen i Kungsladugård i Majorna, Göteborg. Den man som stod åtalad för dråp döms för vållande till annans död, grovt brott till fängelse i fem år. Hans kompis döms till bland annat skyddande av brottsling, grovt brott, grovt vapenbrott till fängelse i två år.

Händelsen utspelade sig påmorgonen den 1 maj. De närvarande hade konsumerat en hel del alkohol under natten.

På plats fanns offret – som firade sin födelsedag – tillsammans med den misstänkte gärningsmannen samt två bröder med koppling till mc-gänget Hells Angels.

I bostaden vistades vid tidpunkten för brottet dessutom ytterligare minst tre personer, en ung man och två tonårstjejer.

ANNONS

LÄS MER: Mannen sköts till döds - på sin födelsedag

LÄS MER: Erkände för vakten: "Jag har dödat min bästa vän"

Ynglingen förhördes snabbt och hade då ingenting sett.

I samband med första häktningsförhandlingen tog han dock kontakt med en polisman och indikerade att han i själva verket visste betydligt mer.

- Och under domstolsförhandlingen berättade inkallade vittnen, däribland den här unge mannen, utförligt och trovärdigt om vad som de anser ha hänt. Det har stöttat mig i min uppfattning att det rört sig om ett skott som avlossats avsiktligt, uppsåtligt, summerar specialiståklagare Carl-Henrik Andersson.

LÄS MER: Man skjuten till döds i Kungsladugård

Ny tendens - polisen få hjälp

Polismästare Robert Karlsson, chef för utredningssektionen, tycker sig se en ny tendens när det gäller inställningen hos allmänheten efter grova våldsbrott.

- Vi har lyckats lösa flera ärenden under senare tid beroende på att vanliga människor stått upp och hjälpt oss, säger Karlsson.

Två tydliga exempel från hösten 2015 är dels mordet på Anton vid Sisjöns badplats, dels mordet på Omar Ali utanför Sjumilaskolan.

I förhör efter Kungsladugårdsdådet poängterade den unge mannen att det varit någon typ av konflikt i köket och pekade därefter ut 25-åringen som skytten eftersom denne stått med pistolen i handen både före och efter skottet.

ANNONS

Han hävdade också att gärningsmannen hotat honom med orden "ska jag behöva mula dig också".

Den 25-årige mannen uppges också först, i samtal med en arrestvakt, ha medgivit att han "skjutit ihjäl sin bäste vän".

Detta är emellertid något som i efterhand förnekats.

Han åtalades i september för dråp, alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

LÄS MER: Spåret efter dödsskjutningen - man i pyjamasbyxor

"Inte sett ett skit"

25-åringen – som haft anknytning till ett kriminellt stadsdelsgäng – har inte bidragit till att bringa klarhet i händelsen.

Om vittnets utpekande säger mannen bara:

- Han har inte sett ett skit, han ljuger.

En av de två tidigare Hells Angels-männen ställdes samtidigt inför rätta för bland annat grovt skyddande av brottsling.

Han har anklagats för att ha lyft ut den döende mannen och placerat honom på en gräsmatta utanför huset och för att ha gömt vapnet på fastighetens vind.

Åklagaren menar att HA-mannen även dröjt med att ringa SOS och ikontakterna med larmoperatörer undanhållit väsentlig information.

Något uttalat motiv till den tragiska händelsen har inte framkommit, varken under förundersökningen eller under rättegången.

Berättade sanningen - för den döda vännens skull

Tingsrätten skriver i domen att vittnets uppgifter varit trovärdiga: "hans

ANNONS

berättelse vid huvudförhandlingen har varit osedvanligt lång, utförlig och

detaljerad". Han ska ha sagt att han förstod att han var tvungen att berätta sanningen med respekt för sin avlidne vän efter att ha hört prästens tal vid begravningen, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten skriver att de anseratt mannensberättelse stöds av den övriga utredningen. De har därför kommit fram till att den dömde "höll en pistol omedelbart före och

efter skottet som föranledde (offrets) död".

Det har dock inte kommit fram varför skottet avlossades: "Någon osämja eller annat motiv som skulle kunna förklara varför" har inte framkommit skriver tingsrätten och fortsätter: "Det är tydligtatt skottet kom mycket överraskande för honom". De anser att det därför inte är styrkt att mannen sköt sin kompis "uppsåtligen", trots att han inte såg till att den skottskadade vännen fick vård. Däremot anser de att han varit grovt oaktsam eftersom han "i alkohol- ochnarkotikapåverkat tillstånd hantera en skarpladdad pistol bland flera personer i etttrångt utrymme på ett sådant sätt att ett dödande skott avlossades".

Tingsrätten skriver att det finns bevis som pekar på att kompisen varit "delaktig i att undanröja bevis" och på andra sätt "motverka att brottet uppdagades eller beivrades". Bland annat genom att flytta ut offret från lägenheten och dumpa honom på en gräsmatta och sedan gömma vapnet.

ANNONS
ANNONS