Erkände för vakten: "Jag har dödat min bästa vän"

Mannen misstänks för att ha skjutit sin vän i magen under en efterfest. Den svårt skadade mannen dumpades sedan på en gräsmatta - där han sedan dog. En mystisk man iklädd randiga pyjamasbyxor - det var ett av polisens spår efter dödsskjutningen i Kungsladugård i Göteborg i våras - men han har flytt från landet. Nu har två av den döde mannens kompisar åtalats. En av de inblandade ska ha ett förflutet i en av Hells Angels supporterklubb. Han misstänks för att ha röjt undan bevis.

ANNONS
|

Den första maj i år hittades en svårt skottskadad man i 25-årsåldern utanför en bostad i Kungsladugård i västra Göteborg. Försöken att rädda mannen misslyckades och mannen dog kort efter att ambulansen anlände till platsen.

GP har tidigare skrivit om att det inledningsvis var fyra personer som misstänktes för inblandning i dådet, då var brottsrubriceringen medhjälp till mord.Två av de misstänkta är bröder och de andra är barndomskamrater till bröderna.

Förflutet i Hells Angels

De bådabröderna har ett förfluteti Hells Angels supportklubb Red & White crew. En av dem var fram till i våras medlem i klubben. En av bröderna var också misstänkt för inblandning i brottet bakom 27-årige Antons död i augusti förra året. Misstankarna avskrevs dock under utredningen.

ANNONS

Två av dem, en av brödernaoch en kvinna, släpptes dock vid ett tidigt skede. De andra två häktades misstänkta för dråp.

– Misstanken om dråp är åklagarens bedömning, men det handlar om ett snabbt händelseförlopp och rättsläkarens bedömning av mannens skador gör att vi har misstanken om dråp, har kriminalkommissarie Thord Haraldsson sagt tidigare.

Två åtalas

Nu har de två personerna åtalats. Här framgår det att det pågick en efterfest i lägenheten i västra Göteborg.

– Man har hamnat i en lägenhet på morgonkvist och då händer det här, säger åklagaren Carl-Henrik Andersson.

En av männen åtalas för dråp, alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till annans död.

I stämningsansökan står det att den dråpåtalade ska ha skjutit mannenmed ett skott i buken. Åklagaren anser att den åtalade har "visat synnerlig hänsynslöshet och råhet".

Varför har han skjutit sin kompis?

– Vi har inte fått svar på det än och det är inte säkert att vi får det man jag hoppas att man får en förklaring, sägerCarl-Henrik Andersson.

Han berättar att det är oklart exakt vad som hände men en avde som varit i lägenheten har kunnat lämna uppgifter om vad som hänt.

ANNONS

– Det ligger till grund för misstankarna som ligger till grund för åtalet mot den dråpåtalade, sägerCarl-Henrik Andersson.

Den dråpåtalade åtalas också för grovt vapenbrott då han haft ettskarpladdat vapen.

Gömde vapnet

Den andra mannen, det vill säga en av bröderna som har koppling till HA:s supporterklubb, åtalas för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

Åklagaren skriver att mannen"själv eller tillsammans och i samförstånd med annan undanröjt bevis om brottet eller på annan sätt motverkat att det uppdagats eller beivrats". Dessutom ska han ha flyttat den skottskadade mannen från lägenheten och lagt honom på en gräsmatta utanför huset. Enligt misstankarna ska han även ha gömt vapnet som användes. Den placerade han på en vind i ett hus i Göteborg.

– Det finns tekniska spår som knyter honom till den aktuella pistol som använts, sägerCarl-Henrik Andersson.

Dessutom menar åklagaren att mannen väntade med att larma SOS och när han sedan ringde ska han inte ha"undanhållit väsentlig information" om att mannen blivit skjuten.

Dödade kompisen

Enligt stämningsansökan förnekar de båda åtalade brott.

Den dråpåtalade mannen ska dock ha sagt till en arrestvakt på polishuset att han "dödat sin bäste vän", enligt åtalet.

Vakten säger i förhör:

- Då sa han "Jag har dödat min bästa vän. Fattar du det?". Han upprepar det en gång till efter några sekunder "Jag har dödat min bästa vän."

ANNONS

- Han säger att "så har jag inte sagt". Han förnekar brott, säger den dråpåtalades advokat Lennart Campenhausen om hans klients inställning till detta.

- Det är en nära vän, säger advokaten om vad hans klient och den döde mannen haft för relation.

Den dråpåtalade har inte sagt så mycket i förhör. Vid något tillfälle har han velat avbryta förhöret:

-Ropa hit vakten jag vill inte ha förhör mer, sa han då enligt förundersökningen.

Hans Palm förvarar den andra mannen. Han berättar att hans klient suttit häktad misstänkt för dråp men nu åtalas han för bland annat skyddande av brottsling.

- Det kan man väl tycka är positivt även om det kvarstår brottslighet som han åtalas för.

Hans Palm berättar att hans klient valt att sitta tyst under nästan hela utredningen.

- Det finns mängder med olika anledningar att göra så men det har han inte talat om varför men det finns massor med förklaringar och tänkbara anledningar till att man gör så.

Mannen med pyjamasbyxor

Men ytterligare en person har varit intressant för polisen. Kriminalkommissarie Thord Haraldsson efterlyste inledningsvis upplysningar från allmänheten.

– Vi är väldigt intresserade av iakttagelser från området vid 12-tiden i söndags av en person som var iklädd ljusblå randiga pyjamasbyxor, träningsskor och en blå jacka. Personen har rört sig i området och vi är intresserade av att veta var han varit och om det är någon som har sett honom. Vi kan sätta den här personen i samband med brottet berättade kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

ANNONS

Nu berättar åklagaren att mannen med pyjamasbyxorna är bror till mannen som åtalas för bland annat skyddande av brottsling.

– Han har haft en ganska central del i det. Han har också varit med vid det här tillfället och han har varit misstänkt men sedan så har han stuckit från landet. Vi har försökt nå honom men vi vet inte riktigt var han befinner sig i nuläget, säger Carl-Henrik Andersson.

Hade du velat åtala honom?

– Han var anhållen och begärdes häktad men han frisläpptes av tingsrätten när det begav sig i maj och sedan har vi inte kunnat få tag på honom. Han har varit intressant i utredningen.

Om han återvänder - kommer han att utredas då?

– Det kan jag inte svara på i nuläget. Nu är det fokus på det här åtalet. Vi har fått göra så att vi har skrivit av misstankarna mot honom och jag anser att det finns tillräckliga skäl att gå till åtal mot de här två andra personerna,säger Carl-Henrik Andersson.

ANNONS