Uppblåsbara fiaskohallen: "Struntade i vår åsikt"

Idrotts- och föreningsförvaltningen kände till bristerna inför bygget av den kritiserade mångmiljonhallen i Backa, men struntade i idrottsklubbarnas varningar. Det menar flera klubbföreträdare i Backa. – En extrem nonchalans mot brukarna, säger Kristian Svensson på IBF Backadalen.

ANNONS
|

Som GP kunde berätta i onsdags så har omfattande kritik riktats mot den provisoriska idrottshall som kommunen valde att bygga i Backa år 2014. Den uppblåsbara hallen är nu så kall att innebandylagen tvingas spela i täckjacka och mössa och akustiken är så dålig att den anses olämplig för större grupper. Dessutom har två barn skadat sig allvarligt efter att de klämts i en luftsluss.

–Jag har hållit på i 30 år och aldrig varit med om något liknande. Hela den här hallen är ett superfiasko, sade Magnus Fredriksson, tränare för Hisingskärra IBK då.

Kommunen meddelade först att hallen hittills kostat minst 21 miljoner att bygga och driva, en siffra som senare reviderades till 17, 2 miljoner. Både tjänstemän och politiker hävdade i GP att man inte hade förutsett de stora brister som skulle uppstå, samtidigt som kommunalrådet David Lega (KD) anklagade de rödgröna för att ha skyndat ut hallen lagom inför valet.

ANNONS

Tycker kommunen borde lyssnat

Nu anklagar flera företrädare i innebandyföreningenIBF Backadalen kommunen för att ljuga. Redan innan beslutet togs om att köpa in tältet i april 2014, varnade idrottsklubbarna för problemen som fanns på liknande hallar.

–Vi hade möten med kommunen i mars 2014. Där och då fick vi beskedet från tjänstemännen att de inte kunde vänta och att prio ett var att hallen skulle vara färdig den första september 2014. När vi frågade varför så fick vi svaret "för att politikerna har sagt det", säger Stefan Jungegård, ledamot i IBF Backadalen.

–Det vi vänder oss mot är tjänstemännen och politikernas försök att ursäkta sig nu i efterhand. Varför lyssnade de inte på oss innan de byggde hallen? De struntade i vår åsikt. Det har varit en extrem nonchalans mot brukarna, säger Kristian Svensson, hallsamordnare och representant för IBF Backadalen.

"Ni kanske inte vill ha någon hall alls?"

GP har tagit del av dokument och mejlkorrespondens som styrker deras påståenden. Redan i början på mars 2014 påpekade både IBF Backadalen och Backa HK flera brister i det upphandlingsunderlag som senare skulle skickas ut, bland annat att det inte fanns med några krav på ljudnivåer. Man gjorde dessutom studiebesök i Iiknande hallar som också hade problem, något man påpekade för kommunen. Men hela tiden upplevde man att synpunkterna inte togs på allvar – det viktigaste var att få ut hallen innan hösten.

ANNONS

–Vid ett tillfälle svarade den ansvarige tjänstemannen: "Ni kanske inte vill ha någon hall alls?", säger Kristian Svensson.

–Det kändes som ett hot. Man blir ju lite rädd, vi är ju idrottsklubbar som till stor del drivs ideellt och kämpat för en hall i 20 år nu. Det är väl lite därför detta kommer upp först nu, säger Stefan Jungegård.

Politiker ångrar sig

Den tjänsteman som ansvarade för projektet jobbar i dag inte kvar på förvaltningen.

Men Bettan Andersson (V), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden, säger att hon tar idrottsklubbarnas kritik på allvar.

–Hade vi politiker haft ett annat underlag som visade på problem så hade vi självklart tagit ett annat beslut. Sen tryckte vi politiker absolut på att det skulle gå snabbt, det är möjligt att det påverkade gången. Men bygget av en hall hade redan försenats och vi ville därför få den temporära på plats så fort som möjligt. I efterhand kan jag bara beklaga att det blev som det blev, säger Bettan Andersson.

Maria Westberg ärenhetschef på Idrotts- och föreningsförvaltningens sporthallsenhet, men jobbade inte på förvaltningen när besluten togs.

–Det stämmer att handläggningstiden för hallen var väldigt kort och att man därigenom inte hann bearbeta alla de synpunkter som inkom. Många av synpunkterna var bra och hade grund. Vi kan bara beklaga resultatet, men samtidigt lära oss inför framtiden, säger Maria Westberg.

ANNONS

I dag överväger kommunen att sälja tältet.

–Det bästa nu vore att ta bort tältet, behålla grunden och sen bygga upp läktare, väggar och tak i stället. Politikerna har slängt tillräckligt med pengar i sjön, säger Kristian Svensson på IBF Backadalen.

ANNONS